Header background

Stilte

Yuna van den Adel

02 november 2022

leestijd 3 minuten

 

Stilte is wat muziek doet klinken, zonder stilte is er één langdurig geluid waar geen einde aan komt, en ook geen begin. Akoestische stilte, de volledige afwezigheid van geluid, is een zeldzaamheid. Maar stilte in de natuur, in een mooi gesprek of innerlijke stilte: die komen wel voor. Het zijn de oplaadmomentjes voor de sensitieve mensen onder ons, maar eigenlijk voor iedereen in de huidige maatschappij vol informatie, tijdsdruk en hoge eisen is het erg gezond om balans te brengen. Stilte draagt bij aan lichamelijk, emotioneel en mentaal welzijn. In mijn ervaring als psycholoog helpt stilte ook om dichter bij jezelf en je gevoelens te komen, om vanuit daar beter te kunnen besluiten welke keuzes je wilt maken.

Onthaasten 

Om vanbinnen stil te kunnen worden, of stilte om je heen op te merken, is het vaak nodig om eerst te onthaasten. Uit de waan van de dag komen door bewust de keuze te maken voor vertraging, rust en voor ontspanning. Je kunt hierbij allerlei manieren onderzoeken die bij jou passen. Voor de één is dat bijvoorbeeld een sportschool uitzoeken met sauna, om na het sporten (nog meer) tot rust te komen; voor de ander is dat door tussen drukte op werk pauze momenten in te lassen.

Stress

Wat hierbij belangrijk is te weten, is dat je brein je juist op drukke momenten zal vertellen dat onthaasten wel het stomste is wat je kunt doen! Wanneer je drukte of stress ervaart, dan gaat je brein in een soort overlevingsmodus en is gericht op presteren, versnellen, doorgaan om alles af te krijgen. We houden onszelf dan voor de gek door te zeggen: ‘’als ik alles af heb, dán pak ik de rust’’. Om daar vaak geen tijd meer voor te hebben, óf zo op te zijn dat je alleen nog maar op de bank voor de tv wilt ploffen. Wat misschien lijkt op ontspanning, maar de hoeveelheid prikkels die je dan moet verwerken is in feite het tegenover gestelde van werkelijke rust.

Brein en stress

Je brein vertelt je dat je geen tijd hebt om rust te nemen, máár zal je vervolgens wel erg dankbaar zijn als je je rust pakt. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om van stress te herstellen. Er is niks mis mee om soms kortdurend op een hoog niveau te presteren en daarbij stress te ervaren, als je maar hersteltijd neemt daarna! Net als je spieren na sporten (of tussen de uitdagende yoga-houdingen in) tijd nodig hebben om te herstellen, is dit ook zo bij je brein. Het voelt misschien de eerste keren onwennig, maar ga eens gewoon zitten niks doen. Letterlijk niks doen. Zitten op een stoel en niks doen. Misschien merk je wel dat er van alles voorbij komt van wat je de afgelopen periode hebt gedaan. Daaraan kun je merken dat je hersenen alle prikkels aan het verwerken zijn.

Meditatie 

Een manier om de innerlijke stilte in jezelf te ontwikkelen is meditatie. Tegenwoordig zijn er honderden verschillende vormen en apps. Belangrijk is om vooral mild te zijn naar jezelf. Leg de lat niet te hoog en complimenteer jezelf met wat wél is gelukt. Meditatie is namelijk een hele uitdaging. De kunst is om juist alle onrust, stress, moeilijke gevoelens, pijn in je lijf en negatieve gedachten ruimte te geven. Als je leert om dit steeds meer te doen, dan volgt meer innerlijke stilte vanzelf. Ga je echter rust nastreven, dan zul je merken dat je juist gestrest ervan wordt. Het kost oefening en tijd om een milde houding mét ruimte voor alles wat je juist weg wilt hebben, te ontwikkelen. Tijd die je niet altijd lijkt te hebben. Hoe meer je denkt dat je de tijd er niet voor hebt, hoe meer je het mogelijk kunt gebruiken.  

Geniet van jouw stilte!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Doen30 minuten

Aan de slag! Online Training: Grip op je geld

Geldzorgen kunnen ontzettend vervelend zijn. Met deze online training helpen we jou een handje om grip te krijgen op je geld. Je leert onder andere hoe je leuke dingen kan blijven doen in moeilijke tijden!

Lees2 minuten

Gameverslaving: doe de test

Lees3 minuten

Stilte