Header background

Spring is in the air!


De lente is begonnen! In het speciaal- en basisonderwijs gaat de start van de lente gepaard met de Week van de Lentekriebels. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Waarom deze timing? Wat is eigenlijk de relatie tussen de lente en seksualiteit? Leidt de lente echt tot meer ‘kriebels’ of beelden we ons dat maar in?Here comes the sun

In de lente worden de dagen langer en schijnt de zon vaker. En dat zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vitamine D een positieve invloed heeft op je humeur. Het zorgt namelijk voor meer productie van dopamine, wat leidt tot een beter humeur. Het slaaphormoon melatonine wordt juist minder aangemaakt, waardoor je je energieker voelt.

 

Nog een hormoon

Door langere dagen en mooier weer, beweeg je in de lente meer. Je loopt of fietst sneller dan dat je de auto neemt. Je gaat lekker aan de slag in de tuin of onderwerpt je huis aan een grote schoonmaak. Je gaat meer hardlopen of bootcampen om je lichaam summerproof te maken. Al dat bewegen zorgt voor meer productie van endorfine: het gelukshormoon.

Optelsom

Een beter humeur + meer energie + een algeheel gelukkiger gevoel door meer beweging = meer zin in seks. Dus ja, lentekriebels bestaan! Deze relatie tussen meer zonlicht, waardoor de verandering in de hormoonhuishouding, en een hoger libido blijkt overigens vooral voor vrouwen te gelden. Bij mannen is de hormoonhuishouding minder onderhevig aan veranderingen in de hoeveelheid zonlicht.

Maar ook mannen ervaren in de lente vaak een hoger libido. Dit heeft ermee te maken dat mannen over het algemeen visueel zijn ingesteld. En mensen dragen in de lente minder kleding en laten daardoor meer van hun lichaam zien, wat de hersenen van mannen triggert. Het testosteronniveau bij de man stijgt, waardoor zijn libido stijgt.

Kortom, het verhaal over seksualiteit begint niet zomaar bij de bloemetjes en de bijtjes… Geniet van de lente!

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Seks is gezond

Gelukkiger door gezonder te eten?

Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat!