Header background

Aan de slag! Video: Zo eet je in kleine stapjes gezonder

Karlijn Allewijn

13 maart 2024

leestijd 7 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?

Omschakelen naar gezond eten

Gezonder eten is geen eenmalige switch, maar een voortdurend proces van bewustwording en kleine veranderingen. De omgeving waar we in leven brengt je makkelijk in de verleiding om ongezonde keuzes te maken. Maar het is aan jou om bewust gezondere keuzes te maken. Gebrek aan tijd en kennis maakt bewust kiezen moeilijk. We worden beïnvloed door gewoonten, familie, vrienden en reclame. Bewuste voedingskeuzes zijn cruciaal in deze omgeving vol verleidelijke en ongezonde voeding.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van verleidingen en na te denken over wat je wilt eten en waarom. Het maken van specifieke voedingsswitches, zoals minder suiker en meer groenten eten, is essentieel. Maak kleine, haalbare stappen en betrek anderen bij je gezonde eetgewoonten. Beloon jezelf en begrijp dat gedragsverandering tijd en doorzettingsvermogen kost. Balans is cruciaal, en kleine, geleidelijke aanpassingen zijn effectiever dan snelle oplossingen voor een duurzame, gezonde levensstijl. 

Kijk en leer!

Wil jij graag bewuster worden van wat je eet en wil je weten wat de aanbevelingen zijn, kijk dan naar deze video!

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Het recept voor gezond eten

Een gezond eetpatroon begint met kennis over eten. Ontdek waar het fout gaat in onze eetgewoonten en leer hoe je simpelweg lekker én gezond kunt eten! Wil jij de goede eetkeuzes gaan maken, kijk dan deze video!

Aan de slag! Video: de geschiedenis van ons dieet

‘Laat voeding je medicijn zijn’, dit is een citaat van Hippocrates van 2300 jaar geleden. Al 60 miljoen jaar leven wij primaten op deze planeet, over al die jaren heen, en vooral de laatste 100 jaar, is er veel veranderd in ons dieet.

Aan de slag! Video: Hoe eten we nu en wat kan beter?

Kom meer te weten over vetten en eiwitten in jouw voeding en krijg adviezen over verschillende voedingsmiddelen. Wat eten we nu, maar wat zouden we eigenlijk beter kunnen eten? Benieuwd? Kijk dan de video!