Header background

Zo zit dat: Dit doet reizen met je brein

Pleun Cornelis

24 januari 2024

leestijd 6 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: wat doet reizen met je brein? 

Maakt een vakantie plannen jou ook zo blij? Dat kan kloppen! Reizen is een perfect medicijn tegen somberheid. Uit onderzoek blijkt dat reizen nog een heleboel andere positieve effecten heeft op je brein. We leggen je uit hoe dit zit.

Voorpret

Het plannen van een vakantie alleen al kan je geluksgevoel verhogen. Of het nu gaat om het zoeken naar een geweldige plek om te overnachten, je verdiepen in de lokale cultuur, leuke activiteiten bedenken of gewoon thuis alvast experimenteren met lokale recepten. Het draagt allemaal bij aan je geluksmoment (1). Het doorbreekt je dagelijkse routine. Onderzoek suggereert zelfs dat het nemen van afstand van je dagelijkse taken je stressniveau kan verminderen (2). Tijdens deze voorbereidingen kom je al een beetje in de vakantiestemming. Je hoofd komt dan helemaal even tot rust.

Op vakantie leef je meer in het moment, waardoor stress minder ruimte krijgt. Je ontsnapt aan je dagelijkse routine en krijgt de kans om je leven van een afstandje te bekijken. Wie ben je als persoon? Hoe ben je als partner, ouder, broer/zus, vriend(in) of collega? Leef je het leven wat je wilt leven?


Herinneringen

Ervaringen maken ons over het algemeen gelukkiger dan spullen. Nieuwe spullen wennen snel, maar ervaringen blijven een deel van wie je bent (3). Denk maar eens aan een mooi fotoboek van je verre reis. Die pak je er regelmatig bij om weer even weg te dromen. Je deelt deze herinneringen vaak met anderen, waardoor je ze steeds opnieuw beleeft. Dit zorgt voor een sterkere band (4).  

Creativiteit

In een nieuwe omgeving zijn met nieuwe en andere mensen om je heen, vraagt om een flinke dosis creativiteit. Je moet de weg zien te vinden, leuke activiteiten opzoeken, zoeken naar een fijn restaurant, dat vraagt om creativiteit. Ons brein houdt van veranderingen, zoals een nieuwe omgeving of ervaring. Als je op een andere plek bent, ontwikkelen je hersenen automatisch nieuwe denkpatronen. Hierdoor sta je er meer voor open om dingen op een andere manier te doen. Je hersenen worden hierdoor flexibeler en creatiever (5). Je doet ook veel inspiratie op door een andere cultuur te leren kennen. Je bent meer ontspannen en hebt meer tijd voor creatieve bezigheden. Misschien is het je al weleens opgevallen dat tijdens je vakantie de meest geniale ideeën in je opkomen. En ook bij thuiskomst kunnen de nieuwe ideeën je om de oren vliegen!

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.


Relativeren

Hoe kan het dat bepaalde dingen op vakantie minder vervelend lijken? Wachten op je partner of die ene vriendin die altijd te laat is? De bus die niet komt opdagen? Het overboekte hotel? Het lijkt allemaal niet uit te maken! Op vakantie kunnen we dingen beter relativeren omdat we alles vanuit een ander perspectief bekijken. Je bekijkt alles vanuit meer ontspanning en kunt beter oplossingen bedenken. Het is makkelijker om dingen los te laten en je merkt dat je meer geduld hebt.

In plaats van je op te winden over iemand die te laat is, besluit je bijvoorbeeld rustig een boekje te lezen in de zon. Als de bus niet komt, maak je gewoon een mooie wandeling naar een andere halte. En wie weet biedt het hotel je als compensatie wel een nog mooiere kamer aan. Op vakantie probeer je vooral een positieve draai aan dingen te geven. Je hebt er tenslotte tijd, moeite en geld in gestoken. Het is makkelijker om je houding ten opzichte van de situatie aan te passen. Vaak kan je aan de situatie namelijk helemaal niets doen.


Toe aan vakantie

Al met al zijn er talloze voordelen aan het plannen van een reis of vakantie. Je brengt bovendien meer tijd door met je partner, gezin of vrienden. En maakt het eigenlijk uit hoelang of hoe ver je gaat? Volgens Jeroen Nawijn, docent toerisme, niet echt vertelt hij aan EOS Wetenschap (5). 'Een deel van het vakantiegeluk heeft te maken met anticipatie. Plannen maken en uitkijken naar je vakantie geeft veel mensen een boost. Van twee goed gespreide vakanties van een week geniet je meer dan van één pauze van twee weken.' Dus je hoeft niet per se ver weg te reizen om de positieve effecten op je brein te ervaren. Zelfs een klein avontuur kan je helpen om even te ontsnappen aan je dagelijkse sleur. Wij helpen je op weg met inspiratie voor deze zogenaamde micro-avonturen!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees8 minuten

Stappenplan tegen financiële stress

Lees5 minuten

Wanneer maak jij tijd voor jezelf?

Lees7 minuten

Ga op micro-avontuur met tips van de GZ-Plein redactie

Een spontaan uitstapje of micro avontuur is een van de manieren om sombere gevoelens achter je te laten. Even de boel de boel laten, opladen en met hernieuwde energie weer thuis komen. Ofwel: op een micro-avontuur gaan.