Header background

Ga op micro-avontuur met tips van de GZ-Plein redactie

Redactie GZ-Plein

24 januari 2024

leestijd 7 minuten

Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke vakanties, een inspirerend boek, een geweldige activiteit of een tongstrelende maaltijd, in Tip van de redactie delen wij onze favorieten. Met deze keer tips voor een micro-avontuur.

Je hoort weleens mensen zeggen ‘ik ging een nachtje weg, maar het voelt alsof ik een week met vakantie ben geweest’. Een spontaan uitstapje of micro avontuur is een van de manieren om sombere gevoelens achter je te laten. Even de boel de boel laten, opladen en met hernieuwde energie weer thuis komen. Ofwel: op een micro-avontuur gaan.

In iedereen schuilt wel een avonturier. Het zit in de aard van mensen om op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen. Maar, niet altijd is de mogelijkheid er om dit avontuur ver van huis op te zoeken door middel van een grote reis bijvoorbeeld. Daarom vond de Britse Alastair Humphreys de term ‘micro-avontuur’ uit. Dit is een avontuur, maar dan kort, goedkoop en dichtbij. Tijd en geld hoeven dus niet belangrijk te zijn om een nieuwe uitdaging aan te gaan (1).

Tip 1 van Vormgever Kika

Dat kan van alles zijn, maar moet vooral iets zijn waar ik zin in heb en energie van krijg. Lekker wandelen in de natuur bijvoorbeeld. En daarbij al mijn zintuigen gebruiken. Of een yogales, een inspirerende expositie bezoeken, een mooi gesprek of een weekendje weg van thuis.

 

Tip 2 van Contentcreator Katinka

Een spontane roadtrip in Nederland. Waarbij ik snelwegen vermijd. Als een ware zondagsrijder rijd ik dan helemaal binnendoor naar de vooraf op de kaart geprikte plek. Liefst met een ouderwetse wegenkaart op schoot en tentje in de achterbak om op de camping 's avonds een slaapplek te hebben. Vertragen, andere dingen zien. Vind je het lastig om zelf een route te bepalen? De ANWB heeft verschillende suggesties van autoroutes door Nederland: 9 mooiste autoroutes van Nederland | ANWB. Toen ik nog geen auto had, deed ik dit met de trein. Ezeltje prik op het flapperende treinenbord op Utrecht Centraal. Verrassingen en verwondering gegarandeerd. Je kunt natuurlijk ook wandel en fietsroutes uitkiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos :-)


Tip 3 van Experience en engagement manager Inge

Als ik aan ‘op avontuur gaan’ denk, krijg ik meteen zin in ‘Geocachen’. Geocaching betekent schatzoeken, je kunt het over de hele wereld doen. Overal zijn schatten verstopt. Het concept is heel simpel: je download een app, zodat je weet waar de schatten ongeveer liggen, je volgt, of beter nog, je interpreteert de aanwijzingen, en gaat op jacht. Als je de schat gevonden hebt, schrijf je in een logboekje dat je er bent geweest. Je mag een schat uit de schatkist halen en je stopt er zelf ook iets moois in, voor een volgende vinder.

Je kunt zelf ook een schat begraven bij jou in de buurt. Meld die aan via de app en anderen zullen op zoek gaan. Toen mijn kinderen nog klein waren, was dit dé manier om ze mee naar buiten te krijgen en om samen te gaan speuren. Je bent lekker buiten bezig, je kunt bij jou in de buurt caches zoeken, of op de plaats waar je een weekendje weg bent.

Klik hier voor de app.

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.


Tip 4 van Contentmarketeer Marieke

Als we elkaar een hele tijd niet gezien hebben vinden mijn vriendinnen en ik het erg leuk om met elkaar een lange wandeling te maken. We stemmen vooraf met elkaar af in welke regio we willen wandelen en gaan op zoek naar mooie wandelingen. Deze delen we met elkaar. Dit zorgt al voor veel voorpret. We vinden het belangrijk dat het een afwisselende route is waar je onderweg ook de mogelijkheid hebt om ergens op te warmen met een kop koffie of thee. En we zoeken dan een leuk restaurantje in de buurt waar we na afloop samen kunnen eten. Door een wat langere wandeling te maken (ca. 15 kilometer) ben je gegarandeerd van veel ‘quality-time’ samen. Tijdens het wandelen hebben we het over heel andere onderwerpen dan tijdens het afsluitende etentje. Door de voorpret en de middag en avond zelf lijkt het alsof we veel langer samen zijn. Echt tijd voor elkaar en even afstand nemen van thuis.

 

Tip 5 van Contentcreator en basispsycholoog Mirre

Voor mij betekent ‘op avontuur gaan’ geen plan hebben. Dit kan op vakantie zijn en zonder doel door een bos of stad dwalen en allerlei leuks tegenkomen maar dichterbij huis doen mijn vriend en ik dit ook regelmatig. Dan lopen we de deur uit en kiezen we om en om welke kant we op gaan. Zo ontdek je op een speelse en spontane manier meer plekken van je eigen omgeving. Zonder dat je het door hebt, heb je zo kilometers gelopen, leuke gesprekken gehad en kom je thuis met een voldaan gevoel. En wedden dat je kinderen dit ook leuk vinden?


Tip 6 van Contentcreator Pleun

Wat meteen bij mij opkomt is de bioscoop. Simpel, een paar uurtjes, maar kan zo'n verschil maken. Doordat je een paar uur lang naar zo'n groot scherm zit te kijken word je helemaal opgezogen in het verhaal. Hierdoor kan ik alles om me heen én alles buiten de bioscoop echt even vergeten. Ik ga stiekem het liefst alleen naar de bioscoop. Waarom? Je kan toch niet met iemand praten als de film begint en zo heb ik meteen even goede me-time.

 

Tip 7 van Contentcreator Karlijn

Even erop uit met de wielrenfiets met een groepje vrienden en vriendinnen. We pakken een nieuwe route waar we nog niet zijn geweest en gaan tussendoor lekker ergens zitten voor een bakkie koffie en natuurlijk een taartje. Daarna nog wat kilometers fietsen en afsluiten met een lekker drankje en een potje kaarten, heerlijk dagje en je bent er echt even uit.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: Dit doet reizen met je brein

Maakt een vakantie plannen jou ook zo blij? Dat kan kloppen! Reizen is een perfect medicijn tegen somberheid. Uit onderzoek blijkt dat reizen nog een heleboel andere positieve effecten heeft op je brein. We leggen je uit hoe dit zit.

Bye Bye Blue Monday: tips van de redactie tegen somberheid

De derde maandag van januari staat bekend als Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, al is dat nooit wetenschappelijk bewezen. Mocht jij je toch somber voelen, dan helpen wij je op weg met onze persoonlijke tips om een sombere Blue Monday te