Header background

Gezellige drinker of daar voorbij?

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 4 minuten

Een glaasje terwijl je kookt. Even ontspannen na een drukke werkdag. Gezellig borrelen met vrienden. Veel mensen genieten van alcohol, zonder dat dat voor problemen zorgt. Maar wat als je niet meer zonder kunt? Of als dat ene drankje, er toch vaak teveel worden? Als je het gevoel hebt het nodig te hebben?

 

 

Drink ik te veel?

Een lastige vraag, met voor iedereen een ander antwoord. Het hangt onder andere af van je geslacht, leeftijd en gewicht. Het uitgangspunt is dat geen alcohol drinken het beste is voor je gezondheid. Als je wel drinkt, is het goed te voorkomen dat het een gewoonte wordt. Als je merkt dat alcohol drinken voor problemen zorgt, dat je niet meer zonder kunt en het niet lukt om het onder controle te houden, is het tijd om daar iets aan te doen. Doe het stap voor stap en krijg weer controle over je gedrag. Wil je weten of je teveel drinkt? Doe dan de zelftest van het Trimbos Instituut. 

 

Weet waar je het over hebt

Om je gedrag te kunnen veranderen, is het belangrijk om eerst inzicht hebben in wat je doet en waarom.

Stap 1
Om te ontdekken hoeveel je drinkt, kun je het beste een alcoholdagboek bijhouden. Schrijf twee weken lang iedere dag op wat, hoeveel en op welke momenten je alcohol hebt gedronken. Zo krijg je inzicht in hoeveel je drinkt. Of dit veel of te veel is, is voor iedereen anders.


Stap 2

Weet jij waarom je drinkt? Dat is belangrijk om te weten als je iets aan je gedrag wilt veranderen. Welke van de onderstaande redenen gelden voor jou?

  • Ik drink voor de gezelligheid.
  • Ik drink om te kunnen ontspannen.
  • Ik drink altijd, dus ook vandaag. 
  • Ik drink om me goed en lekker te voelen.
  • Ik drink om mee te doen.
  • Ik drink om losser in contact te worden met anderen.
  • Ik drink omdat...


Stap 3

Schrijf voor jezelf op wat voor jou de voor- en nadelen zijn van alcohol drinken. Wat levert het je op? En wat zijn redenen om te minderen of te stoppen? Vraag ook eens aan mensen om je heen of ze vinden dat je te veel drinkt. Het moment waarop de nadelen van het drinken zwaarder gaan wegen dan de voordelen, is voor veel mensen het moment waarop ze besluiten te willen stoppen of minderen.  

 

Tips om te minderen met alcohol

  • Houd een alcoholdagboek bij. Dat kan helpen een patroon in je drinkgedrag te ontdekken.
  • Doorbreek je drinkpatroon. Deel je dag anders in of ga iets anders doen op een moment dat je normaal gesproken drinkt.
  • Zorg dat je geen alcohol in huis hebt, maar wel een alcoholvrij alternatief. Zoals fris en water.
  • Maak een lijstje met redenen om te minderen of stoppen. Hang dit lijstje op een plek dat je het ziet zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt.
  • Heb een antwoord klaar voor als iemand je een drankje aanbiedt. Wees duidelijk en laat je niet ompraten.
  • Weet op welke momenten het écht lastig is om niet te drinken. Bedenk van tevoren wat je in zo'n geval gaat zeggen of doen.
  • Vertel mensen om je heen dat je wilt stoppen of minderen en vraag of ze je helpen. Wie weet doen ze met je mee! Samen sta je sterk.

 

Hulp nodig? 

Kijk eens op alcoholinfo.nl/hulp. Hier lees je meer over professionele hulp en vind je meer informatie over lotgenotengroepen en apps die kunnen helpen om te stoppen met drinken. Of bel naar de Alcohol Infolijn op 0900-1995. Op GZ-Plein bieden we ook een module om te minderen met alcohol. Met een module kun je je plannen omzetten in acties. 

Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Online training: minderen met alcohol

Drink jij wel eens een borrel? Geen probleem maar (te) veel alcohol is slecht voor je. In dit artikel start je met een online training om te minderen met alcohol.

Het gaat even niet zo lekker