Header background

Mijn verhaal: Femma en Stefan over hun samengestelde gezin met 4 pubers

Mary Stottelaar

Katinka Schippers

05 april 2024

leestijd 10 minuten

Foto: Anne Hamers

Iedereen krijgt in het leven te maken met uitdagingen. De vraag is, hoe ga je er mee om? In mijn verhaal delen we inspirerende verhalen.

Femma Roschar en Stefan Nortier hadden nooit bedacht een groot gezien te hebben. Maar met elk kinderen uit een eerdere relatie vormen ze nu samen een druk gezin met vier pubers.

Zo’n half miljoen kinderen in Nederland leefde in 2017 in een samengesteld gezin. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die in 2020 zijn gepubliceerd. Het aantal is de afgelopen twintig jaar met bijna 180 duizend gestegen. 40 procent van de kinderen in een zogenaamd complex gezinsverband, heeft een stiefouder.

Niet altijd makkelijk

Leven in een samengesteld gezin is niet altijd makkelijk, zeker in het begin. Als er twee gezinnen worden samengevoegd dan sta je als ouders voor een uitdaging. ‘Kinderen moeten vaak wennen aan het nieuwe gezin en de stiefouder. En omgekeerd moet de stiefouder een band opbouwen met de stiefkinderen. Het duurt doorgaans zo’n twee jaar voordat een stiefgezin stabiliteit heeft gevonden’, vertelt Harmke Bergenhenegouwen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.

Het botst vaak

Femma en Stefan weten daar alles van. ‘Er blijken opeens allerlei stilzwijgende afspraken en regeltjes te bestaan binnen een gezin’, legt Femma uit. ‘Die verschillen in gezinsdynamiek kunnen botsen. En dat deed het bij ons ook vaak.’ Femma heeft een simpel voorbeeld: ‘Olivier en Ella waren gewend vlak voor het eten alle duplo op te ruimen waarmee ze gespeeld hadden. Maar Eva en Sofie mochten juist iets laten staan, wat ze het mooiste vonden. Dus toen ik één van de eerste keren riep dat we gingen eten, ruimden die van mij alles op. De kinderen waren verbaasd, ze begrepen het niet en werden kwaad op elkaar. Dit is een piepklein voorbeeld maar het geeft aan hoe je moet gaan schipperen en nieuwe afspraken moet gaan maken.’

Hulp zoeken is geen teken van zwakte

‘We hadden in de begintijd van onze relatie nogal eens woorden over de opvoeding van de kinderen’, vertelt Stefan. ‘Op één of andere manier ben je loyaler aan je eigen kinderen’, vult Femma aan. ‘En het voelt als commentaar op jou als je partner iets aan te merken heeft op jouw kinderen. Dat schuurt.’ Femma en Stefan beamen dat het hen veel stress gaf, zoveel stress dat ze bijna zichzelf vergaten.

‘Je wilt gewoon dat het werkt’

Stefan: ‘We hadden het bijna nergens anders meer over. Je wilt gewoon dat het werkt, binnen ons gezin maar ook met de ex-partners. En je wilt dat het gezellig is samen, maar het kan niet alleen maar gezellig zijn. Wij hebben toen hulp gezocht bij een coach speciaal voor ouders van samengestelde gezinnen. Onze “strijd” bleek toen heel normaal. Er zijn zoveel gezinnen die in deze situatie zitten. We hebben vooral geleerd dat je het begrip voor elkaar actief moet opzoeken. Als je elkaar probeert te begrijpen dan geeft dat al heel veel rust.’

Foto: Anne Hamers

Leuke dingen doen helpt

Femma: ‘En we hebben heel bewust met z’n allen samen veel leuke dingen gedaan om te ontspannen. Samen naar een pretpark bijvoorbeeld, maar ook gewoon naar het bos of samen spelletjes doen. Persoonlijke succesjes van de kinderen worden altijd gevierd, van een goed cijfer op school tot een zwemdiploma. We hebben echt die momenten gepakt om een band met elkaar op te bouwen.’

Samen eten

Stefan: ‘Nu de kinderen in de puberteit zitten worden ze veel zelfstandiger en krijgen ze meer en meer hun eigen leven. Al trekken ze zich ook erg aan elkaar op. We hebben afgesproken dat we zoveel mogelijk ons best doen om elke avond samen te eten. Dat is een ontspannen moment waarop we elkaars verhalen horen, dingen bespreken, samen terugdenken aan vakanties of feestjes en samen plannen maken. Het is mooi om te zien dat ze nu echt een band hebben en wij er relaxter mee om kunnen gaan.’

Meer ervaringen? 

Op zoek naar meer ervaringen? In het NPO radioprogramma Spraakmakers vertellen verschillende samengestelde gezinnen hun verhaal. In dit artikel vind je alle fragmenten terug. Je kunt natuurlijk ook jouw persoonlijke ervaring in een reactie onder dit blog delen. Net zoals Femma en Stefan kun je ook de hulp van een coach inschakelen. Als je via Google zoekt op Coaching Samengestelde Gezinnen vind je verschillende aanbieders.  

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

5 Vragen over het Puberbrein

Podcast Positieve gezondheid in jouw leven over opvoedstress met Jolienne Custers

Podcast: ontdek hoe je opvoedstress kunt verminderen

In Therapie - Samen in therapie om je relatie te verbeteren