Header background

Antwoord op jouw vraag over het hebben van een huisdier

Mirre Balke

07 maart 2024

leestijd 4 minuten

Foto: Helena Lopes | pexels

Één van onze experts beantwoordt jouw vraag rondom onderwerpen waar je in je leven mee te maken hebt. Zit je ergens mee? Aarzel niet om hierover een vraag te stellen, vaak ben je niet de enige die meer wil weten over een bepaald onderwerp. Stuur je vraag
naar contentclub@gz-plein.nl, het antwoord vind je dan op onze site; onder de titel “Antwoord op jouw vraag…”

Deze keer stelt Fadoua (38) uit Cuijk een vraag aan GZ-Plein psycholoog Mirre Balke: Klopt het dat een huisdier je helpt gelukkiger te worden?

Mirre: Ja, dat klopt. Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht: hieruit blijkt dat alleen al de aanwezigheid van een huisdier ervoor zorgt dat je minder negatieve emoties hebt. En als je actief met een huisdier knuffelt, wandelt of speelt, levert dat nog meer positieve gevoelens op. Voor hondeneigenaren geldt bovendien dat ze door een hond gemakkelijker in contact komen met andere mensen. En een huisdier is natuurlijk ook gewoon gezellig en geeft plezier. Een huisdier kan een echt maatje zijn, maar het moet wel in je leven passen qua tijd, geld en energie om – ook lange tijd – voor het beestje te zorgen.

Meer lezen

Op GZ-plein delen we bijzondere dierenverhalen waarbij het huisdier een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van zijn baasje. Zo hielp Ambers hond Kono haar om weer blij te zijn en bracht kat Boef vreugde aan de laatste weken van haar ernstig zieke vader. 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Dit doet je huisdier voor jou

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, dan weet je dat zo’n maatje heel veel vreugde en gezelligheid brengt. Maar wist je dat er nog veel meer positieve gevolgen zijn? Dit zegt de wetenschap erover.

Baas & Beest: Ambers hond Kono hielp haar weer blij te zijn

In de rubriek Baas & Beest delen we inspirerende en bijzondere verhalen van mensen waarbij dieren een belangrijke rol hebben gespeeld in hun leven. Dit keer het verhaal van Amber. Ze verloor op 23-jarige leeftijd haar moeder en korte tijd later ook haar trouwe paard. Ze belandde in een burn-out, maar puppy Kono hielp haar weer blij te zijn.

Baas & Beest: Hoe Elizes kat Boef vreugde aan haar vaders laatste weken gaf

In de rubriek Baas & Beest delen we inspirerende en bijzondere verhalen van mensen waarbij dieren een belangrijke rol hebben gespeeld in hun leven. Dit keer het verhaal van Elize. Haar katje Boef was er niet alleen voor haarzelf in een moeilijke periode, maar ook voor haar omgeving.