Header background

Hoe goed luister jij?

Jolienne Custers

15 september 2022

leestijd 3 minuten

 

Luisteren. Iets wat misschien wel vanzelfsprekend lijkt, maar wanneer luister je écht? Er is namelijk een verschil tussen ‘horen’ en ‘luisteren’. Echt luisteren kan soms best een uitdaging zijn!

Misschien krijg je het wel eens te horen, of denk je dit zelf wel eens: ‘Je luistert niet!’. Luisteren wil zeggen: met aandacht, gericht horen zodat iets tot je doordringt. Probeer jij je wel eens te verplaatsen in dat wat een ander zegt, zonder eigenbelang of daar direct je eigen oordeel over te hebben? Lukt het om iemand in zijn waarde te laten, tot de essentie door te dringen en de ander echt te leren kennen en begrijpen?

Echt luisteren is dus eigenlijk helemaal nog niet zo makkelijk, toch? Wil je hier beter in worden? Probeer hier dan eens mee te oefenen. Oefening baart kunst en wees niet te streng voor jezelf. Ga eens kijken welke mooie dingen er op je pad kunnen komen wanneer jij echt gaat luisteren.

1. Kijk de ander aan

Oogcontact is belangrijk, let erop dat je met al je zintuigen je verdiept in de ander. Ik heb nog nooit iemand gezien die zo goed kan multitasken dat het lukt om ook met andere dingen bezig te zijn. Pak de rust en focus op de ander.


2. Toon interesse met en zonder woorden

Door het geven van kleine aanmoedigingen merkt de ander dat je geïnteresseerd bent. Kleine aanmoedigingen zijn: een hoofdknikje, "hmhm" zeggen, "oh ja?", Enzovoort.

3. Vraag naar dingen die je niet begrijpt

Luisteren betekent niet dat je meteen begrijpt wat de ander zegt. Het is helemaal niet erg, het geeft juist aan dat je moeite doet om te ander te willen begrijpen. Wanneer jouw iets niet duidelijk is, kun je vragen wat de ander precies bedoelt: "Wat bedoel je daarmee?”.

4. Herhaal kort wat de ander net gezegd heeft

Als je in het kort en in je eigen woorden herhaalt wat de ander gezegd heeft, kun je nagaan of je de ander goed begrepen hebt. Zo voorkom je misverstanden en stimuleer je de ander om verder te praten. Bijvoorbeeld: "Oh, dus je bent nogal vaak verhuisd en je hebt het gevoel dat dit wat te veel voor je is geweest?".

5. Geef je mening of uit je eigen gevoel

Probeer het vooral bij de ander te houden en het verhaal niet naar je toe te trekken. Laat jouw mening of gevoel draaien om dat wat de ander zegt. Bv: “ik vind het vervelend voor je dat jij dit mee moet maken, het raakt mij.” of “Wat een fantastische kans voor je, ik word er helemaal blij van.”.

6. Let op de reactie van de ander

Kijk wat je bij de ander ziet gebeuren, ook hier kun je weer vragen over stellen, zodat je een opening geeft om de ander verder te laten vertellen. Laat merken dat de ander je volle aandacht geeft, dat geeft een prettig gevoel.


Voor alle duidelijkheid: luisteren betekent niet dat je het met de ander eens moet zijn. Jij kan heel anders denken over het thema dat ter sprake is. En dat is oké!

Zorg dat je geen adviezen geeft. Vaak wil de verteller alleen zijn verhaal kwijt. Mocht je het toch aan willen kaarten, vraag dan of je verteller een advies wil horen.

Luisteren betekent dat je je probeert te verplaatsen in een ander. Laat dus los hoe dit voor jou zou zijn. Een luisterend oor voor iemand kunnen zijn, kan heel waardevol zijn en dan krijg je het waarschijnlijk ook terug. Dat is toch mooi?

Bron

Goldstein methode
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Vriendschap: luister naar elkaar!

Wie geef jij wel eens een kus of knuffel?

De dag van empathie