Header background

Aan de slag! Video: Erik Scherder over het effect van een compliment

Katinka Schippers

01 maart 2024

leestijd 4 minuten

Foto: Tara Winstead, Pexels

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

Ken je dat gevoel als je een compliment krijgt? De zon gaat schijnen, je krijgt misschien rode wangen of een kriebel in je buik. Een compliment geven is minstens zo leuk. Zeker als je weet wat het effect is. In deze video van de Hersenstichting legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit wat het effect van een compliment is op je brein. 

Klik op de witte play-button hieronder om de video te bekijken.

 

Nationale Complimentendag

Sinds 2003 is het ieder jaar op 1 maart Nationale Complimentendag. Het doel van de dag is om mensen bewust te maken van het effect van een oprecht compliment. Een gratis cadeau waarmee je iemands leven verrijkt. Volgens de bedenkers van deze dag wordt er in onze samenleving te veel gefocust op wat er fout gaat. En wordt er nauwelijks een compliment gegeven als er iets goed gaat. Terwijl erkenning en waardering om wie je bent een van onze belangrijkste emotionele behoeftes is.

Strooien

Dus ga ervoor en strooi maar rond met die (gemeende) complimenten! En beperk je vooral niet alleen tot Nationale Complimentendag. Je kan er een groot verschil mee maken in iemands dag.  

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees4 minuten

Feiten en cijfers over verbinding

Verbinding met andere mensen draagt bij aan je mentale en je fysieke gezondheid. Het vermindert stress en je krijgt het gevoel dat je er toe doet.

Niels’ ervaringsverhaal over de impact van een burn-out
Luister56 minuten

Mijn verhaal: Niels over de impact van zijn burn-out

Niels heeft met een drukke baan, gezin met vier kinderen en een goed sociaal leven een druk bestaan. Hij krijgt paniekklachten en belandt in een burn-out. Hij deelt over de impact daarvan op zijn leven.

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Josan heeft ADHD: 'De diagnose heeft mijn leven ook verrijkt'

Josan Jongbloed kreeg op haar 39ste de diagnose ADHD. ‘Het beeld dat iemand met ADHD niet mee kan komen in deze maatschappij, klopt niet. Sinds ik weet hoe mijn hersenen werken, heeft het mijn leven verrijkt.’