Header background

Spijt op je sterfbed?

Frieda Zieleman

22 november 2021

leestijd 3 minuten


Als palliatief verpleegkundige verzorgt de Australische Bronnie Ware mensen op hun sterfbed. Ze spreekt met hen over het leven dat ze achter de rug hebben. Regelmatig hoort ze iemand verzuchten: “Had ik maar…” Bronnie besloot een top vijf te maken van dingen waar mensen aan het eind van hun leven spijt van hebben. Het laat goed zien wat écht belangrijk is. 

 

 


1. Had ik het leven maar meer op mijn eigen manier geleefd

Volgens Bronnie is dit waar mensen het meest spijt van hebben: niet het leven geleefd hebben dat je zelf zo graag wilde, maar een leven dat voldeed aan de verwachtingen van anderen. Bronnie onderstreept dat het belangrijk is om je dromen waar te maken (of dat in elk geval te proberen), voordat het te laat is. 


2. Had ik maar niet zo hard gewerkt

Veel mensen hebben spijt van het feit dat ze te veel gewerkt hebben en te weinig tijd hebben gemaakt voor hun kinderen, partner of familie. Bronnie schrijft: “Door een minder dure levensstijl heb je minder geld nodig dan je denkt. En door meer ruimte in je leven te creëren, sta je meer open voor nieuwe mogelijkheden, die misschien wel veel beter bij je passen.”

3. Had ik maar vaker laten zien hoe ik me echt voelde

Misschien is het herkenbaar: je boosheid of frustratie inslikken om de relatie met de ander goed te houden. Toch is dit iets waar veel mensen achteraf spijt van hebben. Door niet te zeggen wat ze écht voelden, zijn ze blijven hangen in een middelmatig bestaan. Maar het gaat ook om positieve gevoelens. Zo vinden mensen het zonde dat ze niet vaak genoeg tegen hun geliefden hebben gezegd dat ze van ze houden. 

 

4. Had ik maar meer tijd doorgebracht met mijn vrienden

Contact met oude vrienden verwatert soms. Aan het eind van hun leven vinden veel mensen het jammer dat ze het te druk hebben gehad met hun eigen leven en te weinig tijd hebben geïnvesteerd in vriendschap. Op hun sterfbed missen ze die goede vriend van vroeger.

5. Had ik mezelf maar vaker toegestaan om gelukkig te zijn

Vaak realiseren mensen zich pas aan het eind van hun leven dat ze te veel zijn blijven hangen in vaste gewoontes. Ze durfden niet te kiezen voor hun eigen geluk, waren bang om egoïstisch gevonden te worden. Of ze maakten zichzelf en anderen wijs dat ze helemaal gelukkig waren met hun leven, terwijl dat niet zo was.

Voorkom spijt

Mensen die voor een ingrijpende beslissing staan – neem ik die nieuwe baan aan? ga ik verhuizen? – zijn vaak bang dat ze achteraf spijt krijgen. Maar uit de ervaringen van Bronnie blijkt, dat dit soort praktische beslissingen aan het eind van je leven amper nog een rol spelen. Wellicht maakt dat het makkelijker om de knoop door te hakken. Wil je spijt op je sterfbed voorkomen? Bedenk dan dat jij de enige bent die iets van jouw leven kan maken. Blijf dicht bij je gevoel en durf te kiezen voor je eigen geluk. 

 

Wil je verder lezen over dit onderwerp? De Nederlandse vertaling van het boek van Bronnie Ware heet ‘Als ik het leven over mocht doen’. 

Bron

ZorgwelzijnHappinezBronnie Ware, Als ik het leven over mocht doen
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

De vier pilaren van een betekenisvol leven

Jezelf trainen in dankbaarheid

De kracht van Acceptance and Commitment Therapy?