Header background

De geestelijk verzorger: ondersteuner bij levensvragen en zingeving

Marlous de Vries

16 februari 2023

leestijd 5 minuten

Een geestelijk verzorger, wie is dat en wat doet hij/zij? 

Geestelijk verzorgers zijn professionals die begeleiding bieden bij zingeving en levensbeschouwing. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, het maakt niet uit welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je hebt. Soms profileren zij zich als christelijk, islamitisch, humanistisch of boeddhistisch, maar ook zij zijn er voor iedereen. Geestelijk verzorgers zijn er om naar jou te luisteren, troost, inspiratie en hoop te bieden, een goed gesprek te voeren en te zoeken naar ritueel en betekenisgeving. Vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid staat bij hen centraal.

Levensvragen

Geestelijk verzorgers houden zich bezig met levensvragen, of trage vragen: vragen waar niet direct een antwoord op is. Levensvragen komen vaak naar voren als er ingrijpende dingen gebeuren in het leven, negatief of positief, bijvoorbeeld als iemand overlijdt of als er een kindje geboren wordt. Het gaat om ervaringen die het leven of de kijk op het leven veranderen. Levensvragen zijn vragen zoals: Wat is echt van waarde? Wie wil ik zijn? Hoe ga ik om met verlies? Wat geeft houvast? Waar geloof ik in? Ben ik een goed persoon? Waarom overkomt mij dit?

De geestelijk verzorger heeft niet het antwoord op dit soort vragen, maar kan wel samen met jou meedenken of er zijn zodat je het niet alleen hoeft te doen. Ook kunnen zij helpen om een antwoord te vinden. Zij hebben kennis van filosofie, religies en levensovertuigingen, en gebruiken veelal verhaal, kunst, symbolen of ritueel. Dit kan net een andere kijk geven op het leven en de gebeurtenissen die daarbij horen.

Centra voor Levensvragen in heel Nederland

Geestelijk verzorgers voeren individuele gesprekken en organiseren ook bijeenkomsten, groepsgesprekken, vieringen en herdenkingen. Ook houden zij zich bezig met onderwijs, trainingen, (ethische) reflectie voor professionals en advies en ondersteuning bij beleid. Zij werken voor instellingen of organisaties, maar vaak ook als ZZP-er en zijn dan te vinden via een Centrum voor Levensvragen. Deze Centra voor Levensvragen zijn te vinden in heel Nederland.

Zou jij het fijn vinden om een open gesprek te voeren over zingeving, betekenisgeving, geloof of levensvragen? Zoek dan contact met een Centrum voor Levensvragen bij jou in de buurt.

 

Kijk ook eens op:

Wat doet een geestelijk verzorger - Geestelijke Verzorging in Nederland

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: Wat is zingeving?

Zingeving is een term die vaak gebruikt wordt. Het draagt bij aan een gelukkig leven. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk?