Header background

Wat is jouw talent?

Karlijn Allewijn

14 juli 2022

leestijd 2 minuten

 

Vandaag is het “Wereld jonge talenten dag”. Deze dag is in 2014 in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Deze dag is bedoeld om jonge mensen te motiveren en ondersteunen in het benutten van hun talenten. Wat is jouw talent, en wat doe je ermee?

 

Het herkennen van je eigen talent

Wat is jouw talent? Dat vind je misschien best een lastige vraag. Het herkennen van je eigen talenten kan lastig zijn, omdat het voor jou als “normaal” voelt dat je datgeen kan. Het kost jou geen moeite, het is je tweede natuur, terwijl het voor een ander heel veel moeite kost en sommigen daarom zelfs tegen je opkijken. Veel mensen denken dan ook dat ze niet echt een talent hebben. Zet dit uit je hoofd, iedereen heeft een talent, ook jij!

 

Je talent vinden en gebruiken

Om je talent te vinden kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Hieronder vind je acht vragen die jou helpen met het vinden van je talent. Probeer bij elke vraag even heel goed stil te staan, misschien kom je wel ergens achter wat je nog niet van jezelf wist.

  1. Waar word je enthousiast van?
  2. Wat doe je het liefste in je vrije tijd?
  3. Wat geeft je energie en voldoening?
  4. Wat deed je graag als kind?
  5. Wat gaat jou gemakkelijk af? (dit kan een moeilijk vraag zijn, aangezien je minder goed onthoudt wat je gemakkelijk af ging dan waar je meer moeite mee had)
  6. Wat zijn de hoogtepunten in je leven?
  7. Waar ben je trots op?
  8. Waar krijg je complimenten over?

Hoe vond je het om deze vragen te beantwoorden? Vond je het makkelijk of waren sommige vragen lastig? Hopelijk hebben deze vragen je kunnen helpen om je talent(en) te ontdekken. Als je jouw talent hebt gevonden is het nog de kunst om er iets mee te gaan doen. Denk na over hoe je jouw talent wilt gaan gebruiken. Blijf jezelf inzetten om je talenten te gebruiken en probeer ze verder te ontwikkelen; ‘ een profvoetballer is prof geworden door zijn talent én training’. Dus kom in actie en zet je talent in!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

De vier pilaren van een betekenisvol leven

Waarom je dromen najagen?

Voluit leven