Header background

Aan de slag! Video: Huidige status van onze Gezondheid

Katinka Schippers

06 november 2023

leestijd 5 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch? 

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? 

Onze gezondheid

Moeten wij ons zorgen maken over de gezondheid in onze toekomst? In hoofdstuk 1 van het eerste deel (Het Keerpunt van de Homo Sapiens) staat de huidige situatie van de gezondheid van ons als mens centraal. Hoe kan het dat in 1950 slechts 10 % van de Europese bevolking overgewicht had en 2 % obesitas en dat die aantallen in 2016 stegen naar bijna 59 % en 23 %? Deze trend is nog steeds in hetzelfde tempo aan het stijgen en we nemen de jeugd er helaas in mee.

In de video hoor je wat dit voor gevolg heeft. Leer in deze video welke leefstijlgewoontes bijdragen aan het toenemende aantal chronische aandoeningen zoals artrose en diabetes type 2. Het positieve is, dat door leefstijlgewoontes aan te passen, het aantal chronische aandoeningen kan afnemen en de kwaliteit van leven kan verbeteren.  

Kijk en leer!

De video is gemaakt door een Europees samenwerkingsverband*. Daarom is deze Engels gesproken en ondertiteld in het Nederlands.

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.