Header background

Aan de slag! Video: Wat zijn we geworden? - De inactieve Homo Sapiens

Pleun Cornelis

10 januari 2024

leestijd 3 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?

Inactieve leefstijl 

In de afgelopen 60 miljoen jaar evolueerden we tot actieve wezens, maar de laatste 50 tot 100 jaar zagen we een dramatische achteruitgang in onze fysieke activiteit, onder andere door steeds meer zittende beroepen, auto, TV, computers en andere technologische vooruitgangen. Deze factoren hebben geleid tot een inactieve leefstijl. Deze verandering wordt versterkt door een obesogene omgeving die ongezond eten, stress en zitten bevordert. Ongeveer 52% van de Europese bevolking voldoet niet aan de beweeg richtlijnen. Langdurig zitten en inactiviteit verhogen het risico op hart- en vaatziekten, vroegtijdig overlijden, verminderde stofwisseling, spierverlies, overgewicht, en andere gezondheidsproblemen. Hierbij staat inactiviteit in de top 3 van oorzaken van ziekten. Het is tijd voor verandering!

Kijk en leer!

Bekijk in deze video (Hoofdstuk 1 van het tweede deel: Bewegen als medicijn) waar het echt fout is gegaan in onze leefstijlontwikkeling en wat de effecten daarvan zijn op onze botten, spieren en organen. 


Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.