Header background

Aan de slag! Video: Onze prehistorische leefstijl

Katinka Schippers

20 november 2023

leestijd 3 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  

Onze gewoonten

Waar bestond ons dieet miljoenen jaren geleden uit? En hoe gebruikten we ons lichaam door de jaren heen? Ons prehistorische dieet bestond uit wortelgroenten, noten, paddenstoelen en fruit. Af en toe, als we ze konden vangen, aten we vis of vlees. Dat voedingspatroon wijkt sterk af van wat we nu eten, met alle nadelen van dien. Wat ons beweegpatroon betreft zijn we tot ongeveer 10.000 jaar geleden altijd voor het grootste deel van de dag actief geweest. We leefden een nomadische leefstijl en waren altijd in beweging, op zoek naar eten en aan het jagen of vluchten. 10.000 jaar geleden begon onze leefstijl drastisch te veranderen. Hoe? Dat zie je in deze video.

Kijk en leer!

Bekijk de evolutie van onze leefstijl in dit derde hoofdstuk van het eerste deel (Het Keerpunt van de Homo Sapiens).

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.