Header background

Aan de slag! Video: De rol van sport en bewegen in onze geschiedenis

Katinka Schippers

28 november 2023

leestijd 3 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?

Geschiedenis van sport

600 jaar voor Christus leefden mensen al een actief leven en deden ze aan sport om hun lichaam gezond te houden. Het was een Indiase arts die als eerste dagelijkse beweging voorschreef. En Hippocrates (grondlegger van de westerse geneeskunde) zei 2.370 jaar geleden al: ‘een wandeling is het beste medicijn voor de mens’. Welke sport is het oudst? En wat was het originele doel van beweging en sport? Honderden, zo niet duizenden jaren heeft slechts een selecte groep mensen aan sport gedaan en dat was niet om aan hun gezondheid te werken. Wat zijn de keerpunten geweest in de geschiedenis van sport? Wie was de grondlegger van de moderne fitness? Deze video neemt je mee in de ontwikkeling en plaatst je eigen work-out of sport in een ander daglicht.

Kijk en leer!

Bekijk de evolutie van sport en beweging in dit vierde hoofdstuk van het eerste deel: Het Keerpunt van de Homo Sapiens.

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Huidige status van onze Gezondheid

Moeten wij ons zorgen maken over de gezondheid in onze toekomst? In hoofdstuk 1 van het eerste deel (Het Keerpunt van de Homo Sapiens) staat de huidige situatie van de gezondheid van ons als mens centraal.

Aan de slag! Video: Onze evolutie over 60.000.000 jaar

In slechts drie minuten reis je terug in de tijd voor een lesje Homo Sapiens evolutie geschiedenis. Wie waren de voorouders van ons homo sapiens?

Aan de slag! Video: Onze prehistorische leefstijl

In slechts drie minuten reis je terug in de tijd voor een lesje Homo Sapiens evolutie geschiedenis. Hoe bewogen en aten we miljoenen jaren geleden?