Header background

De vier pilaren van een betekenisvol leven

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Onze dagen zijn vaak gevuld met van hot naar her rennen. Doordeweeks worden de dagen bepaald door het ritme van werken, school, verplichtingen. In het weekend zoeken we ontspanning door feestjes, het bezoeken van vrienden of familie en sporten. En dan begint op maandag de rat race weer. Alhoewel ook op deze manier je week gevuld kan zijn met leuke dingen, vraag jij je vast ook wel eens af: waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Wat is de betekenis van mijn leven? 

 

De Iraans-Amerikaanse psycholoog en schrijfster Emily Esfahani Smith schreef een boek over het vinden van betekenis in je leven. Volgens haar is dat belangrijker dan het nastreven van geluk. Het ervaren van betekenis in je leven zou leiden tot minder gevoelens van depressie. Het gevoel van betekenis kan zitten in kleine, alledaagse dingen. Zo blijkt uit een studie dat mensen die huishoudelijke taken doen, sterker het gevoel hebben dat ze een groter doel hebben dan mensen die zich daar niet mee bezighouden. 

Een betekenisvol leven is dus voor iedereen haalbaar. “Daar hoef je geen beroemdheid voor te zijn”, aldus Smith. 

 

Vier pilaren

Volgens Smith zijn vier pilaren belangrijk voor het vinden van betekenis in je leven. Welke pilaren het belangrijkst is, waar je het meest betekenis uit haalt, is voor iedereen anders. 

  • Ergens bij horen: door sociale contacten, bijvoorbeeld in een vereniging, familie of vriendengroep, voelen mensen zich gezien en gewaardeerd.
  • Een doel hebben: je bezighouden met jouw doel, jouw bijdrage aan deze wereld, maakt je bezigheden zinvol.
  • Verhalen vertellen: betekenis geven door jouw persoonlijke verhaal en reflectie
  • Transcendentie ervaren: dit gaat over verbinding met iets wat groter is dan jijzelf. Het kan gaan over spiritualiteit, natuur of banden uit het verleden. 

 

Meer weten over betekenisgeving volgens Emily Esfahani? 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Spijt op je sterfbed?

Jezelf trainen in dankbaarheid