Header background

Een gesprek over de dood en het leven

Susanne Vlek

23 mei 2022

leestijd 10 minuten


Op 24 mei, de Dag van Aandacht voor Sterven, wordt stilgestaan bij belangrijke thema’s omtrent sterven. Deze dag is opgericht door het Landelijk Expertisecentrum Sterven, een organisatie die meer bewustzijn en kennis rondom de dood wil creëren. ‘Sterven is, naast belasting betalen, de meest normale zaak ter wereld. Iedereen gaat vroeg of laat dood, maar ondanks die onvermijdelijkheid is doodgaan nog steeds een moeilijk, emotioneel en heftig proces voor zowel de stervende als voor de nabestaande.’ 

 

 

Praat erover

Ook SIRE geeft met de campagne ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen’ extra aandacht aan dit thema: De dood is een onderdeel van ons leven. Toch praat ruim 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Terwijl het juist waardevol is om samen bij de dood stil te staan, erover te praten en elkaar erbij te helpen. Het gesprek aangaan verbindt en verrijkt, geeft rust, helpt bij rouw en verbetert de kwaliteit van ons leven.’ Zie voor meer informatie over deze campagne.

Voor deze campagne nodigen SIRE Margreet en Tim - moeder en zoon - uit voor Een Doodgewoon gesprek. Een gesprek over zijn opa en haar vader. Een gesprek over de dood én het leven. Bekijk het gesprek hier.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.