Header background

Aan de slag! Video: Onze evolutie over 60.000.000 jaar

Katinka Schippers

08 november 2023

leestijd 3 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  

Onze evolutie

In slechts drie minuten reis je terug in de tijd voor een lesje Homo Sapiens evolutie geschiedenis. Wie waren de voorouders van ons homo sapiens? Hoe is ons brein geëvolueerd, van een reptielenbrein en zoogdierenbrein tot grote hersenen en hoe heeft dat ervoor gezorgd dat onze overlevingskansen groter werden.

200.000 jaar geleden was er de eerste (Homo Sapiens) mens. Wij waren in die tijd elke dag voortdurend in beweging. Maar de laatste vijftig jaar zijn wij mensen veranderd in een zittende en overetende soort. Kunnen we wel overleven als we doorgaan met onze huidige leefstijl?

Kijk en leer!

Bekijk de evolutie van ons mensen in dit tweede hoofdstuk van het eerste deel (Het Keerpunt van de Homo Sapiens).

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Huidige status van onze Gezondheid

Moeten wij ons zorgen maken over de gezondheid in onze toekomst? In hoofdstuk 1 van het eerste deel (Het Keerpunt van de Homo Sapiens) staat de huidige situatie van de gezondheid van ons als mens centraal.

Hoe lukt het om je leefstijl (blijvend) te veranderen?

Zo zit dat: Dit is positieve gezondheid

Depressie, angststoornis, diabetes of adhd: we plakken er vaak een label op. Maar ieder mens is uiteraard meer dan de ziekte of beperking die hij meedraagt.