Header background

Podcast: Teun van den Elzen over op adem komen, weerbaarheid en vitaliteit

Kim de Bis

19 juni 2024

leestijd 60 minuten

Teun van den Elzen is neuropsycholoog en oprichter van Wij Zijn Tijdmakers. Hij is gefascineerd door de werking van het brein en helpt mensen om meer grip te krijgen op hun mentale gezondheid en welzijn.

Kim de Bis gaat met Teun in gesprek over het belang van op adem komen in onze drukke samenleving.
Teun van den Elzen met koptelefoon op achter microfoon in podcaststudio
FotoKim de Bis

Hoe vaak neem je een adempauze gedurende de dag? Een pauze waarin je de wereld even zonder jou laat draaien. 3 minuten is al genoeg om de rest van de dag relaxt te zijn en met rust in je hoofd en lijf. Meer tijd maken lukt niet, maar je kunt wel vertragen en bewuster met je tijd omgaan. In deze podcastaflevering gaat Teun uitgebreid in op het belang van zo’n rustmoment voor je (mentale) welzijn.

Aan bod komt onder andere

  • Hoe je stresssignalen van je lichaam kunt herkennen
  • Eenvoudige oefeningen om te ontspannen en je hoofd tot rust te brengen
  • Hoe je kleine, duurzame stappen kunt zetten naar meer vitaliteit

 

Pauzemoment creëren

Een pauzemoment inlassen lukt ongetwijfeld beter als je je telefoon wat vaker links laat liggen. Het zal je verbazen hoe ontspannend dat kan werken als je hier een gewoonte van probeert te maken. De effecten van mobiele telefoongebruik zijn groter dan je waarschijnlijk denkt. Hetzelfde beloningsmechanisme in je hersenen wordt geactiveerd als bij andere verslavingsactiviteiten.

Over de podcast

Met de GZ-Plein podcast 'Positieve gezondheid in jouw leven' inspireren we je met verhalen, interviews, tips en tricks zodat jij op een positieve manier naar je gezondheid leert kijken en je veerkracht een megaboost kan geven. De podcast is te beluisteren in jouw favoriete podcast kanaal of via GZ-Plein.

Veel luisterplezier! 

 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

8 tips om mindful te eten
Lees5 minuten

Aan de slag! 8 tips om mindful te eten

Drukke dag? Dus: pizza in de oven en voor de tv opeten? Je ontspant meer als je met aandacht kookt en eet. We helpen je op weg met deze 8 tips om met meer aandacht te eten.

Doen15 minuten

Online training: opnieuw in balans

Ben jij of ken jij iemand die op de een of andere manier uit balans is geraakt? Lees dan snel verder hoe jij door middel van de online training jezelf of een ander kan helpen.