Header background

Mijn verhaal: Minke over rouw na het verlies van haar ouders

Katinka Schippers

03 juli 2024

leestijd 55 minuten

Iedereen krijgt in het leven te maken met uitdagingen. De vraag is, hoe ga je er mee om? In mijn verhaal delen we inspirerende verhalen.

In samenwerking met InTalk luisteren we naar het verhaal van Minke over rouw na de vroege dood van haar ouders.

Minke is 25 jaar als haar vader na een kort ziekbed overlijdt. Kort daarna wordt ook haar moeder ernstig ziek. Zij maakt de geboorte van Minkes eerste kind niet meer mee. Minke stort zich op haar baan en haar baby om zichzelf af te leiden van haar donkere gedachten, boosheid en verdriet. Nu, ruim 10 jaar later, heeft rouw nog steeds een plek in haar leven, maar heeft ze nieuwe manieren gevonden om er mee om te gaan.

Je luistert Minkes inspirerende verhaal door hieronder op de ‘afspeelknop’ te klikken.

Tips van Minke

  1. Ik schrijf verhaaltjes van mijn herinneringen. Dat helpt.
  2. Therapie kan toch helpen, al krijg je je geliefden er niet mee terug.
  3. Er was veel moois. Vergeet dat niet.

Omgaan met rouw en verlies

Jessie en Monique verloren hun broer en zoon en leerden daardoor open met de dood om te gaan. Als je het moeilijk vindt om met rouw om te gaan, kun je ook therapie volgen. Rouw gaat niet zozeer om wat je meemaakt, maar vooral hoe je er vervolgens mee omgaat, vindt rouwtherapeut Gertie Mooren. ‘Alles wat je dierbaar is en wat je kunt verliezen brengt een rouwproces op gang’, vertelt ze in een interview op GZ-Plein. Ze geeft ook tips voor hoe je om kunt gaan met iemand die rouwt. Een afscheidsceremonie speelt een belangrijke rol in het rouwproces. Brechje Jeuken is celebrant en helpt mensen om op een persoonlijke en unieke manier afscheid te nemen van een dierbare. In onze podcast Positieve Gezondheid in jouw leven vertelt ze hoe ceremonies en rituelen kunnen bijdragen aan een betekenisvol afscheid.

Bron

InTalk
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees4 minuten

Antwoord op 5 vragen over eenzaamheid

In deze rubriek beantwoorden onze experts een aantal vragen. Dit zijn vragen over onderwerpen die bijna iedereen wel zal herkennen. Deze keer geven onze GZ-psychologen Nelleke en Floor antwoord op 5 vragen over eenzaamheid.  

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Marjolein deed twee zelfmoordpogingen en helpt nu anderen als psycholoog

Zelfdoding komt veel voor bij jongeren. Marjolein zet nu haar ervaring hiermee in al psycholoog om anderen te helpen met zelfmoordgedachten. Lees het verhaal.

Luister50 minuten

Mijn verhaal: Marjo over eigenwaarde opbouwen na huiselijk geweld

Op het moment dat Marjo's man verbaal of fysiek agressief is, gaat zij ervan uit dat het haar schuld is. En dat het vanzelf wel overgaat. Inmiddels heeft ze veiligheid gevonden en leert ze op te komen voor wie ze is.