Header background

Podcast: Brechje Jeuken over de kracht van ceremonies bij afscheid

Kim de Bis

23 april 2024

leestijd 60 minuten

In deze aflevering van Positieve Gezondheid in jouw leven gaat onze podcastmaker Kim de Bis in gesprek met Brechje Jeuken. Zij is celebrant bij levensceremonies. Brechje helpt mensen om op een unieke en persoonlijke manier afscheid te nemen van hun dierbaren. Ze creëert ceremonies die verbinden. Met elkaar, jezelf en met het onstoffelijke dat je meedraagt van de overledene. Daardoor wordt afscheid nemen zachter.

FotoKim de Bis

Kim praat met Brechje over:

  • Wat rituelen en ceremonies zijn
  • Hoe rituelen en ceremonies kunnen bijdragen aan een betekenisvol afscheid
  • Hoe het proces van het creëren van een levensceremonie verloopt en wat de impact hiervan kan zijn op mensen die rouwen
  • Hoe je liefdevol afscheid kunt nemen van een dierbare

Kortom een gesprek volop inspiratie en inzichten over afscheid nemen van een dierbare op een betekenisvolle manier. Brechje’s inzichten en ervaringen kunnen je helpen om een ceremonie te creëren die past bij jouw behoeften. Een ceremonie die jou en je dierbaren troost en steun biedt in een moeilijke tijd.

Over de podcast

Met de GZ-Plein podcast 'Positieve gezondheid in jouw leven' inspireren we je met verhalen, interviews, tips en tricks zodat jij op een positieve manier naar je gezondheid leert kijken en je veerkracht een megaboost kan geven. De podcast is te beluisteren in jouw favoriete podcast kanaal of hieronder via GZ-Plein.

Veel luisterplezier! 

Meer over omgaan met verlies

Wat als je iemand verliest waar je een band mee had? Rouwtherapeut Gertie Mooren begeleidt mensen bij hun rouwproces. We interviewden haar voor de rubriek Zo zit dat: 'Alles wat je dierbaar is en wat je kunt verliezen, brengt een rouwproces op gang.' Maar Gertie was ook te gast in onze podcast. Daarin deelt ze ook tips over hoe je er kunt zijn voor iemand in rouw. Iedereen krijgt op bepaalde momenten in zijn leven te maken met rouw. Zo ook Jesse en Monique. Zij verloren hun broer en zoon Merlijn.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.