Header background

Aan de slag! Online training: Respectvol communiceren

Marnix van Rijsewijk

28 juni 2024

leestijd 30 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?

Ken je dat? Je gaat in gesprek met iemand over iets wat je heel erg dwars zit en voor je het weet komende woorden bozer of zelfs gewelddadiger uit je mond dan je zou willen. Dat kan anders. Namelijk door te leren op een heldere en respectvolle manier te communiceren. Zo kun je conflicten voorkomen en je relaties enorm verbeteren.
IllustratieFreepik

Geweldloze communicatie

De term "geweldloze communicatie" is geïntroduceerd door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij maakte in zijn jeugd veel conflict en geweld mee waardoor hij besloot te willen leren waarom mensen dat elkaar aan doen. Geweldloze communicatie wordt ook wel verbindende communicatie genoemd en is een benadering waarbij empathie centraal staat om verbinding te creëren tussen mensen en met zichzelf.

Van botsing naar verbinding

Wat voel je nu echt? Benoem het, zonder de ander te beschuldigen. Vertel ook wat je nodig hebt. Wat helpt je om je beter te voelen? Vraag het op een kalme manier. Dat helpt je namelijk om ruzie en misverstanden te voorkomen. Zo bouw je vertrouwen en verbinding met jezelf en de mensen om je heen. En dat maakt je gelukkiger!

Deze training is voor jou als je:

  • Beter wil kunnen communiceren
  • Sterkere verbindingen wil met jezelf en de mensen om je heen
  • Vertrouwen en respect wil opbouwen met de mensen om je heen

Wanneer je een respectvolle manier communiceert zorg je voor verbinding met mensen om je heen. Kom achter de feiten en cijfers over verbinding. Geweldloos communiceren pas je veel toe op mensen op je heen, zoals bijvoorbeeld je vrienden. Heb je moeite met vrienden maken? Ontdek dan de online training vrienden maken!

Op GZ-Plein vind je deze en meer gratis trainingen die we zelf hebben ontwikkeld. Want wij vinden voorkomen belangrijker dan genezen. Door op tijd zelf de touwtjes in handen te nemen, kun je voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Meer over ons lees je op over ons.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Doen30 minuten

Aan de slag! Online training: Grenzen aangeven

Ben je vaak bezig met het blij maken van anderen en vergeet je daarbij je eigen behoeftes? Het is belangrijk voor je gezondheid om voor jezelf op te komen. In deze training vind je tips om je eigen grenzen te respecteren en je zelfvertrouwen te vergroten

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Zoë (18) en Finn (14) over stress en ontspanning

Een druk sociaal leven, school en een bijbaantje kunnen bij jongeren zorgen voor stress, prestatiedruk, hoge latten en diepe dalen. Zoë (18) en Finn (14) vertellen wat zij doen om te ontspannen en stress te verminderen.

Lees7 minuten

Zo zit dat: Ontspanning door inspanning

Stress, tijd te kort en een lange to-do-lijst? Stress solt met je hersenen. Maar, ze zijn flexibel! Bewegen helpt je hersenen om te herstellen en jóu om te ontspannen.