Header background

Aan de slag! Online training: omgaan met pesten

Marnix van Rijsewijk

09 juli 2024

leestijd 45 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?

Heb je weleens te maken gehad met pesten? Of komt het nu voor in jouw omgeving? In deze online training leer je wat pesten is, hoe je het herkent en wat je ertegen kunt doen.
IllustratieFreepik

Wat is pesten?

Pesten is iets dat overal in de wereld gebeurt. Dat is altijd zo geweest en zal niet zomaar verdwijnen. Ook onder dieren komt pesten voor. Het gekke is dat het niet uitmaakt hoe oud je bent; op elke leeftijd komt pesten ongeveer evenveel voor.

Je spreekt van pesten als één of meer personen regelmatig en expres een ander proberen te kwetsen of pijn te doen. Dit gebeurt over een langere periode. Het verschil tussen pesten en plagen is soms lastig te zien. Toch zijn er duidelijke verschillen. Bij plagen is er een vriendschappelijke sfeer. Er wordt door iedereen om gelachen. De plager en de ontvanger zijn gelijken. Het duurt vaak niet zo lang en is het niet altijd op dezelfde persoon gericht. 

Waarom wordt er gepest?

Als je gepest wordt, kan dat je zelfvertrouwen flink beschadigen. Onthoud goed dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt. Mensen pesten namelijk om verschillende redenen. Soms zijn ze jaloers en vinden het moeilijk om te zien dat jij iets hebt wat zij niet hebben. Daarom uiten ze hun frustraties op jou. Een pester kan een negatief zelfbeeld hebben en zich beter voelen door anderen naar beneden te halen.

Deze training is voor jou als je:

  • Wil leren omgaan met pesten
  • Wil weten hoe je pesten bij je kind herkent
  • Je veerkracht wil vergroten

Cindy was ook slachtoffer van pesten en helpt nu zelf pestslachtoffers. Dit deelt ze in haar verhaal op GZ-Plein. Om goed om te kunnen gaan met pesten helpt het om een goede mentale veerkracht te hebben. Kom erachter wat mentale veerkracht is en hoe je het vergroot. Ervaring met pesten kan je erg onzeker maken. Met handige tips en informatie hebben we ook een online training voor je waarmee je jouw zelfvertrouwen opbouwt.  

Op GZ-Plein vind je deze en meer gratis trainingen die we zelf hebben ontwikkeld. Want wij vinden voorkomen belangrijker dan genezen. Door op tijd zelf de touwtjes in handen te nemen, kun je voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Meer over ons lees je op over ons.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Josan heeft ADHD: 'De diagnose heeft mijn leven ook verrijkt'

Josan Jongbloed kreeg op haar 39ste de diagnose ADHD. ‘Het beeld dat iemand met ADHD niet mee kan komen in deze maatschappij, klopt niet. Sinds ik weet hoe mijn hersenen werken, heeft het mijn leven verrijkt.’

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Bianca, Bert en Corina over leven met ADHD

Bianca van Dijk (43) ontdekte op latere leeftijd pas dat ze ADHD heeft. Ze maakte van dit 'nadeel' een voordeel. We spreken haar, haar man en haar therapeut over leven met ADHD.