Header background

Column - Kwetsbaar maar in balans

Mary Stottelaar

16 maart 2023

leestijd 3 minuten

 

 

Myra van der Zanden is psychiater bij ggz-instelling Vincent van Gogh in Limburg en Oost-Brabant. Ook werkt ze als medisch directeur voor ggz-aanbieder Viviq en is één dag per week consulterend psychiater voor praktijkondersteuners en huisartsen. Ze woont alleen en heeft twee puberzonen.

 

Iedereen maakt dingen mee in het leven waardoor de balans opeens zoek kan zijn: spanningen, ziekte, een overlijden, stress op het werk… Niet iedereen hoeft daarvoor naar een psychiater. Verstandig is om eerst te kijken wat je zelf kunt doen om in balans te komen. Misschien helpt een goed gesprek met een vriend of vriendin al of kun je online informatie vinden die je helpt. Maar voor een cliënt van mij, Petra (niet haar eigen naam), was dat wel nodig. Petra is een jonge vrouw van veertig. Ik ken haar al jaren, ze kwam bij me vanwege klachten als somberheid en depressiviteit. Soms ging het een tijdje goed, dan weer een tijdje niet. Dit kwam dan steeds doordat er dingen in haar leven gebeurden waarop ze geen grip had. Behalve dat ik haar medicijnen voorschreef, zocht ik samen met haar naar de oorzaak en naar oplossingen hoe ze de balans weer terug kon krijgen in haar leven.

 

Daarbij zijn mensen om je heen heel belangrijk, zoals een partner, vrienden en buren. Zij helpen je de balans weer te vinden. Helaas stond Petra er op een bepaald moment eigenlijk helemaal alleen voor, want haar relatie liep ook nog spaak. Dat was zwaar voor haar. Tot ze begon aan een nieuwe baan als kraamverzorgende en een studie ging doen die bij die baan hoorde. Deze nieuwe uitdaging gaf een positieve “vibe”, die haar weer in haar kracht zette en hielp haar leven weer in balans te brengen.

Het verhaal van Petra laat zien dat er veel dingen meespelen als het gaat om balans in je leven. Voor iemand die kwetsbaar is, kan het lastig zijn die balans weer te vinden. We kijken dan wat nodig is en vooral wat iemand zelf kan doen om weer in balans te komen.

En Petra? Zij heeft ondertussen haar studie afgerond. Ze heeft haar leven weer op de rit. Daar heeft ze aan gewerkt. Ze heeft haar kracht weer gevonden, maar ze weet ook dat ze altijd kwetsbaar zal blijven. Daar heeft ze mee leren omgaan. Nu wil ze graag nog een nieuwe partner. Jammer dat ik niet ook een datingsite heb zodat ik haar daarmee kan helpen.

Ik heb niet de illusie dat ik als psychiater iedereen beter kan maken. Wat ik wél kan, is mensen helpen hun leven weer op te pakken en hen te leren omgaan met hun kwetsbaarheid. Kwetsbaar maar in balans.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.