Header background

Aan de slag! Video: Onze kracht van binnenuit. Neuroplasticiwat?

Mirre Balke

21 mei 2024

leestijd 7 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  
Neuroplasticiteit, placebo en mindset
IllustratieNew Health

Ons brein ontwikkelt zich je hele leven

Naast dat ons gedrag wordt bepaald door ons geprogrammeerde brein, speelt neuroplasticiteit hier ook een rol in. Dit betekent dat de netwerken in ons brein kunnen veranderen gedurende ons leven. Vroeger dachten we dat ons brein rond ons 25e levensjaar uitontwikkeld is, maar nu weten we dat we ons hele leven deze netwerken kunnen beïnvloeden door de manier waarop we leven, hoe we denken en waar we in geloven.

Placebo

We kunnen letterlijk met onze gedachtes beïnvloeden hoe we ons voelen: het placebo-effect. Dit betekent dat als je negatieve gedachtes hebt, je je minder goed voelt, maar als je positief denkt, je je automatisch beter zult voelen.

Positieve mindset

Dan komen er allerlei hormonen en andere geluksstofjes vrij in je lichaam wat weer goed is voor je weerstand en dus bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Met deze positieve mindset kun je veel bereiken in je leven en het geeft je meer zelfvertrouwen. Wil je meer weten over hoe je je gedrag kunt beïnvloeden door je gedachtes? Kijk dan de video! 
 

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: De kracht van onze hersenen

Onze hersenen bepalen grotendeels ons gedrag en daarmee onze leefstijl. Leer in de video hoe je je hersenen kunt trainen om gedrag aan te passen.

Aan de slag! Video: Hoe zet je bewegen in als medicijn?

Bewegen is de sleutel tot een gezond lichaam en brein. Door je spieren actief te gebruiken wordt de stof myokine uitgescheiden. Deze stof speelt een grote rol in onze gezondheid. Je leert er meer over in deze video!

Mijn verhaal: Wesley kon nauwelijks rechtop zitten, nu inspireert hij met zijn gezonde leefstijl

Ondanks de zenuwziekte die Wesley (39) heeft, is hij koning in positief denken, werkt hij liggend én motiveert hij anderen met zijn gezonde leefstijl. ‘Neem zelf de regie over je gezondheid.'