Header background

Aan de slag! Video: Train je onderbewustzijn

Mirre Balke

30 april 2024

leestijd 4 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  
IllustratieNew Health

Vanaf je kinderjaren al trainen

Ons onderbewustzijn wordt gevormd in onze jonge kinderjaren en de adolescentie, maar is ook daarna eigenlijk altijd in ontwikkeling. Veel van ons gedrag dat we in die jonge levensjaren aanleren, nemen we mee in onze volwassenheid. Het is dus heel belangrijk om al van jongs af aan te leren wat een gezonde leefstijl is. Tegenwoordig leven we in een wereld waar veel ongezond gedrag wordt aangemoedigd, zoals veel zitten, weinig bewegen en veel en ongezond eten. Dit zal uiteindelijk invloed hebben op ons onderbewustzijn en daarmee ons geprogrammeerde brein. Als we geloven dat gedrag moeilijk is te veranderen, wordt dit ook echt moeilijk voor ons en komen we vast te zitten in aangeleerde, ongezonde gewoontes in onze leefstijl.

Kijk en leer!

Hier zijn gelukkig oplossingen voor! Zo is je bewust worden van je gedrag en begrijpen waarom andere keuzes in bijvoorbeeld voedsel gezonder voor je zijn, al een heel goed begin. Kijk de video voor de andere oplossingen om je ongezonde gewoontes aan te pakken en je brein hierin mee te nemen. Succes!

 

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: De geschiedenis van onze hersenen

Een gezonde leefstijl is iets dat je over de jaren ontwikkelt. Ontdek hoe je hersenen hier invloed op hebben en waarom gewoontes soms zo lastig zijn te veranderen. Bekijk de video voor meer informatie!

Aan de slag! Video: Onze verschillende niveaus van bewustzijn

Ons bewustzijn heeft meerdere niveaus en beïnvloedt grotendeels ons gedrag waardoor hardnekkige patronen soms moeilijk zijn te doorbreken. Maar dit kan wel!

Aan de slag! Video: Hoe helpt je brein een gewoonte te veranderen?

Veel gedrag van ons gaat automatisch en is daardoor moeilijk te veranderen. Met behulp van ons slimme brein kunnen we minder gezonde gewoontes aanpassen. Kijk hiervoor de video!