Header background

Zo zit dat: Medicijngebruik bespreken met je arts: tips voor een goed gesprek

Katinka Schippers

26 juni 2024

leestijd 15 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: Waarom is het belangrijk om je medicijngebruik regelmatig te evalueren en hoe ga je hierover het gesprek aan met je arts?

Een dokter, behandelaar, arts of specialist weet raad en schrijft soms medicijnen voor om je te helpen herstellen. Weet jij wat je precies slikt? En voel jij je daar goed bij? Zo ga je het gesprek aan over je medicijngebruik.
Arts schrijft medicijnen voor
FotoPexels | Karolina Grabowska

Hoe meer medicijnen je gebruikt, hoe meer bijwerkingen je hebt en hoe minder effectief ze werken.  Als je vijf of meer geneesmiddelen per dag gebruikt, spreken we van polyfarmacie (poly=meer en farmacie=gezondheidswetenschap van medicijnen). Polyfarmacie komt voor bij mensen die meerdere aandoeningen hebben en daarvoor meerdere medicijnen gebruiken.

Bewust van wat je slikt

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat polyfarmacie de kans op nadelige interactie tussen medicijnen en bijwerkingen van medicijnen aanzienlijk vergroot. Dit effect is nog groter als je voor verschillende ziekten verschillende specialisten raadpleegt, die allemaal medicijnen voorschrijven zonder te weten wat je nog meer slikt. Wees je daarom bewust van wat je slikt.

Een pil vergeten

Het is ook bekend dat, hoe meer medicijnen je moet gebruiken, des te minder therapietrouw  je bent. Dit betekent dat je trouw blijft aan je behandeling en je je houdt aan de afspraken, ook van het medicijngebruik. Het kan zijn dat je de pillen op verschillende momenten van de dag moet nemen, waardoor je er soms – of regelmatig – een paar vergeet. Hierdoor werkt je behandeling minder goed.

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.

 

Belangrijk om je af te vragen

  • Welke medicatie gebruik je?
  • Weet je ook waarvoor?
  • En hoe lang gebruik je het al?
  • Is dit nog steeds nodig?

Regelmatig evalueren

Je kunt samen met je arts, bijvoorbeeld eens per jaar, naar je medicatielijst kijken. Of bij opstarten van nieuwe medicijnen regelmatig het effect evalueren. Ook kan je huisarts samen met de apotheker bekijken of er (gevaarlijke) interacties zijn tussen de medicijnen die je gebruikt, of alle medicatie nog wel nodig is, en of de dosering omlaag kan. Door regelmatig te evalueren is er vaak minder medicatie nodig, en in minder hoge doseringen.

Tips voor het gesprek

Goede communicatie met je arts of behandelaar is daarom essentieel voor een optimale behandeling. Dit geldt zeker ook voor het bespreken van je medicijngebruik. Bespreek met een arts de medicijnen die je gebruikt en waarom je ze gebruikt. Het makkelijkste is het, om dit met je behandelend arts of huisarts te bespreken. Om je te helpen hiermee van start te gaan, geven we je 5 praktische tips.

1. Maak een lijstje

Maak er een lijstje van. Schrijf daarin alle medicijnen die je gebruikt op, inclusief de doseringen en hoe vaak je ze inneemt. Neem ook eventuele supplementen of vitamines (let op, op sociale media wordt veel onjuiste informatie verspreid over het nut van supplementen, zo herken je die desinformatie) die je gebruikt mee. Zo vergeet je niets en kun je alle informatie overzichtelijk delen met je arts.

Lees verder onder de foto ⬇️

Het is belangrijk om regelmatig je medicijngebruik te evalueren
FotoPexels | Karolina Grabowska

2. Stel vragen

Vraag aan een huisarts of specialist – ook een tandarts of psychiater – die je een nieuw medicijn wil voorschrijven, of de medicijnen mogelijk invloed hebben op elkaar. Wees niet bang om vragen te stellen over je medicijnen. Dit kan gaan over de werking, de bijwerkingen, de wisselwerking met andere medicijnen of supplementen. Of over je bezorgdheid bij het langdurig gebruik van een bepaald medicijn. Misschien kan het gebruik van sommige medicijnen worden afgebouwd door het aanpassen van je leefstijl. Hoe meer je weet, hoe gerichter je keuzes kunt maken met betrekking tot je gezondheid. Denk van tevoren na over wat je wilt vragen en schrijf je vragen alvast op.

3. Bespreek je ervaringen

Laat je arts weten hoe je reageert op je medicijnen. Ervaar je bijwerkingen? Heb je het gevoel dat de medicatie niet goed werkt? Of heb je juist het idee dat je baat hebt bij de behandeling? Alle informatie is relevant voor je arts om je behandeling te optimaliseren.

Wil je meer informatie over de bijwerkingen van jouw medicijnen? Op Kijksluiter.nl wordt dat in animatievideo’s in begrijpelijke taal uitgelegd. Vraag jouw zorgverlener of apotheker of die daar mee werkt.

 

4. Praat over je doelen

Wat wil je bereiken met je behandeling? Wil je pijn verminderen, je conditie verbeteren, of een aandoening onder controle houden? Door je doelen met je arts te bespreken, kunnen jullie samen een behandelplan op maat opstellen.

Lees verder onder de foto ⬇️

Medicijngebruik met je arts bespreekbaar maken
FotoPexels | Thirdman

5. Wees eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen je arts over je medicijngebruik. Neem je alle medicijnen volgens voorschrift in? Heb je moeite om je medicijnen op tijd in te nemen? Of ervaar je bijwerkingen waar je tegenop ziet? Open en eerlijke communicatie is cruciaal om tot een goede behandeling te komen.

Bonustip: Neem iemand mee naar je afspraak

Neem iemand mee, zoals een partner, familielid of vriend, die je kan ondersteunen tijdens het gesprek. Bovendien kun je achteraf alles rustig samen bespreken.

Lees meer over ontpillen

Met zijn boek Ontpillen helpt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom om gezonder te leven en minder pillen te slikken. Naarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms) kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar, zo schrijft hij, veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen. Zo zijn er pillen om de bloeddruk en cholesterol te verlagen, en maagtabletten om de bijwerkingen daarvan binnen de perken te houden En er zijn bloedverdunners en weer andere middelen om je bloedsuikers in het gareel te krijgen. Ben je boven de 65 dan slik je al gauw vijf, zes pillen per dag. Het zijn echter medicijnen die symptomen onderdrukken, maar het onderliggende probleem niet aanpakken.

Van Bodegom helpt om te ontpillen. Hoe houd je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Ontpillen helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft.

Leefstijl als medicijn

Leefstijlveranderingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en behandelen van verschillende aandoeningen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs medicijnen overbodig maken of de effectiviteit ervan vergroten. Dit zijn enkele voorbeelden van aandoeningen waarbij een gezonde leefstijl een medicijn kan zijn:

  • Hart- en vaatziekten: door een gezond eetpatroon, regelmatig bewegen, stoppen met roken en stress te verminderen, kun je het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen.
  • Diabetes type 2: In veel gevallen kan diabetes type 2 met leefstijlveranderingen worden omgekeerd of onder controle worden gehouden.
  • Hoge bloeddruk: een gezonde leefstijl kan een effectieve manier zijn om een hoge bloeddruk te verlagen of te voorkomen. Een eetpatroon met minder zout, meer fruit en groenten en volkoren granen en regelmatig bewegen.
  • Mentale gezondheidsproblemen: Leefstijl kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Regelmatige beweging, voldoende slaap en stressvermindering kunnen symptomen verlichten.

Je kunt met jouw arts of behandelaar bespreken welke leefstijlveranderingen voor jou het meest relevant zijn. Alles in een keer aanpassen kost veel energie. Je vergroot je kans van slagen als je kleine, haalbare stapjes maakt zoals bijvoorbeeld 10 minuten per dag wandelen of iedere ochtend ontbijten met groenten. En vergeet ook niet jezelf te belonen als je succes behaalt!

 

 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Luister70 minuten

Podcast: Marieke Roskam over paardencoaching

In deze aflevering verkennen we wat paardencoaching inhoudt, voor wie het is, hoe paarden kunnen helpen bij het bewust worden van patronen, het doorgronden van diepgewortelde obstakels, en hoe deze ervaring kan leiden tot blijvende verandering in je leven

Lees15 minuten

Zo zit dat: waarom een goede nachtrust overdag begint

Een goede nachtrust is nodig om goed te functioneren. Terwijl jij slaapt, is je lichaam druk aan het werk. Tijdens je slaap herstelt zowel je lichaam als je brein. Zo kun je weer vol energie aan een nieuwe dag beginnen. Zo zit dat!

Lees9 minuten

Mijn verhaal: Merijntje komt er als volwassene achter dat ze autisme heeft en schreef er een boek over

Merijntje Betzema heeft autisme. Maar ze is ook moeder, partner, wereldverbeteraar en grafisch ontwerper. In haar boek Zee van ruimte vertelt ze hoe het is om in de huidige maatschappij te leven met autisme.