Header background

Dry January, loskomen van gewoontes

Jolienne Custers & Mirre Balke

03 februari 2022

leestijd 2 minuten

 

 

De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij en daarmee ook de maand Dry January. Hoe is het je deze maand vergaan met je voornemens? Lukt het je om je er aan te houden? Merk je al voordelen van het (tijdelijk) stoppen met alcohol? Of is het soms enorm lastig?

 

Gewoontedieren

Mensen zijn gewoontedieren. We houden van rituelen, vaste gewoonten. En daar horen ook de minder gezonde gewoonten bij. Zoals regelmatig dat drankje! Mis je het al? Keek je uit naar de dag dat de challenge erop zit? Of zet je het niet drinken nog langer door?
Je kunt gewoonten of gedrag niet afleren, je kan alleen nieuw gedrag aanleren. Vergelijk gedrag met een karrespoor: zodra je op een nieuw spoor gaat rijden is dit nog niet ingesleten. Dat voelt spannend, het is niet vertrouwd en nog niet eigen. Zodra er iets tegen zit, denk aan een hobbeltje in de weg, schiet je vanzelf weer terug naar je oude, vertrouwde karrespoor. Want dat is bekend, al diep ingesleten en dus, zonder veel te hoeven doen of denken, makkelijk te volgen. Helemaal niet zo gek dat we snel terug grijpen naar die oude gewoontes, die vaak niet de meest gezonde zijn.

 

Gedragsverandering volhouden

Je nieuwe gedrag zal dus pas vertrouwder gaan voelen zodra het diep genoeg is ingesleten. Dit gegeven maakt het dus ook zo moeilijk om gewoonten en gedrag te veranderen. Weten hoe dit mechanisme bij ons werkt, kan je helpen om door te blijven zetten, je nieuwe karrespoor in te gaan slijten. Te voelen dat jij het heft in handen hebt. Jij beslist over de keuzes die jij maakt voor jezelf. Je lijf en mind een plezier doen. Is dat niet het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven? Net zolang tot je nieuwe spoor diep genoeg is ingesleten!

Wat doe jij allemaal wanneer je uit je oude gewoonten stapt? Wat zijn meer gezonde invullingen voor de momenten die het wellicht lastig kunnen maken om je aan je voornemen van het niet – of minder drinken van alcohol te houden?

Probeer actief eens andere nieuwe dingen en ervaar wat er bij je past! Waar krijg jij energie van? Wat maakt je blij? Maak hier eens een lijstje van en probeer prioriteiten te stellen in welke gewoonte je wil aanpakken.

Veel plezier met doorzetten en vergeet niet te genieten van het feit dat jij jezelf een ontzettend gezond en groot plezier doet door de alcohol te laten staan! #Ik pas

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.