Header background

Aan de slag! Video: Onze verschillende niveaus van bewustzijn

Mirre Balke

24 april 2024

leestijd 4 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? 

Bewust van je bewustzijn

Ons bewustzijn heeft meerdere niveaus en beïnvloedt op verschillende manieren ons gedrag en onze leefstijl. Hier zijn meerdere theorieën over, maar wat overeenkomt is dat ons geprogrammeerde brein hierin een grote rol speelt. Ons geprogrammeerde brein bepaalt voor wel 95-98 procent ons gedrag. Dit betekent dat veel van ons gedrag wordt aangestuurd door onze vaste, aangeleerde patronen. Wanneer je minder gezonde patronen hebt geleerd, kan dat nare gevolgen hebben en door die programmering kan het dus lastig zijn om deze patronen te doorbreken en een gezondere gewoonte aan te leren. Om dit wel te kunnen veranderen, moeten we ons dus bewust worden van onze gewoontes en hier actief mee aan de slag. 

Kijk en leer!

Wil je meer weten over hoe onze soorten bewustzijn werken? Kijk dan de video! 

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Hoe helpt je brein een gewoonte te veranderen?

Veel gedrag van ons gaat automatisch en is daardoor moeilijk te veranderen. Met behulp van ons slimme brein kunnen we minder gezonde gewoontes aanpassen. Kijk hiervoor de video!

Dit doet bewegen met je hersenen

Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je lichaam, maar het heeft ook een positief effect op je brein! Kom erachter hoe bewegen jouw brein positief beïnvloedt.

Aan de slag! Video: De geschiedenis van onze hersenen

Een gezonde leefstijl is iets dat je over de jaren ontwikkelt. Ontdek hoe je hersenen hier invloed op hebben en waarom gewoontes soms zo lastig zijn te veranderen. Bekijk de video voor meer informatie!