Header background

Het nut van Dry January

Susanne Vlek

21 januari 2022

leestijd 3 minuten

 


Januari is dé maand waarin miljoenen mensen over de hele wereld geen alcohol drinken. Even detoxen na de feestdagen waarin de alcohol vaak rijkelijk vloeit. Fris en fruitig aan het nieuwe jaar beginnen. Maar heeft het eigenlijk wel zin om een maand niet te drinken, als je daarna gewoon weer verder gaat? We hebben het voor je uitgezocht.

 

 

Direct invloed

Volgens het Trimbos Instituut heeft een maand niet drinken direct een gunstig effect op je gehele gezondheid. Het verlaagt onder andere je cholesterol en breekt levervet af. Je voelt je vitaler.

Bewustwording

Door een maand niet te drinken, word je je bewuster van je drinkgewoonten. Door telkens geconfronteerd te worden met de verleiding en deze moeten weerstaan, merk je pas hoe vaak en op welke momenten je in die verleiding komt. Dikke kans dat het daardoor na januari minder een gewoonte is dan daarvoor. Ook merken veel deelnemers dat ze erna minder drinken. 

 

Andere voordelen

Onderzoek door Kenniscentrum Tranzo van Tilburg University wijst op nog meer voordelen van een maand geen alcohol drinken: je slaapt beter, je valt af én je huid verbetert. En deze effecten ontstaan dus ook al na een maand niet drinken! 

Lees meer over de voordelen van niet drinken in ons blog: Dry January: zeven goede redenen om te stoppen met alcohol.

Hoe dan?

Ben je overtuigd van het nut van Dry January, maar ben je bang dat het niet lukt? Lees ons blog: Dry January: hoe houd je het vol? voor nuttige tips!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Online training: opnieuw in balans

Ben jij of ken jij iemand die op de een of andere manier uit balans is geraakt? Lees dan snel verder hoe jij door middel van de online training jezelf of een ander kan helpen.

Wat is mentale veerkracht?

Zo bewaak je je grenzen beter