Header background

Goede voornemens: hoe houd je ze vol?

Roza Borren

07 maart 2022

leestijd 3 minuten

 

Het is een traditie om het nieuwe jaar in te gaan met allerlei goede voornemens. Want een nieuw jaar betekent nieuwe kansen, toch? Vaak blijkt het lastig deze vol te houden. Zijn goede voornemens gedoemd om te mislukken? Of is er een kans van slagen?

 

Gewoontes veranderen

Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken, minder geld uitgeven: ze komen allemaal voorbij. Je hebt ongeveer 21 tot 60 dagen nodig voordat een voornemen een gewoonte wordt. De uitdaging zit vaak in het doorbreken van het oude patroon. Het kost tijd om een voornemen te veranderen naar een gewoonte die vastgeroest in je systeem zit. Waar zitten de moeilijkheden en hoe los je deze op?

Maak het concreet

Het woord voornemen zegt het al: het is geen besluit. Een voornemen is vrijblijvend en niet een concrete afspraak. Maak je goede voornemen daarom SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Maak het doel haalbaar en spreek een deadline met jezelf af. Hiermee tackel je ook gelijk een andere valkuil: geen voorbereiding. Wanneer je er vóór 1 januari al over nadenkt, weet je beter wat je in het nieuwe jaar kunt verwachten. Zo ben je beter bestand tegen tegenslagen en verleidingen. Maak dus een concreet plan met duidelijke afspraken.

 

Vind de juiste motivatie

Heb je een goed voornemen omdat het 1 januari is? Of omdat je het écht zelf wilt? Het is belangrijk dat je het voor jezelf doet, en niet omdat het een traditie is. Het gaat om willen, niet om moeten. Vind dus de juiste motivatie die jouw passie en energie geeft. Zo heb je meer kans op succes.

 

Wees lief voor jezelf

Wees niet te streng voor jezelf. Het hoeft niet in één keer perfect te gaan. Wat hierbij helpt, is klein beginnen. Doe het stapje voor stapje. Zo houd je het beter vol, want kleine en geleidelijke veranderingen hebben meer kans op succes op de lange termijn. Laat je motiveren door de successen en accepteer de tegenslagen. Zeg tegen jezelf dat je goed bezig bent, in plaats van jezelf naar beneden praten als iets niet gaat zoals gepland. Vallen en opstaan hoort erbij, dus tegenslagen zijn helemaal niet erg!

 

Houd het leuk

Naast motivatie, is plezier ook erg belangrijk. Maak het daarom leuk voor jezelf en doe wat goed voelt. Wil je meer gaan sporten? Kies dan een sport die je leuk vindt. Zoek ook naar een ritme dat goed bij jou past. Weet je van jezelf dat je écht geen ochtendmens ben? Forceer jezelf dan niet om ’s ochtends te gaan hardlopen. Kies momenten uit waarop je energie hebt.

Zet ‘m op en houd vol!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Dry January, loskomen van gewoontes

Online training: opnieuw in balans

Ben jij of ken jij iemand die op de een of andere manier uit balans is geraakt? Lees dan snel verder hoe jij door middel van de online training jezelf of een ander kan helpen.

Hoe lukt het om je leefstijl (blijvend) te veranderen?