Header background

Dry January: zeven goede redenen om te stoppen met alcohol

Mirre Balke

04 januari 2022

leestijd 2 minuten

 


Steeds meer Nederlanders passen zo nu en dan voor een glas alcohol, of stoppen zelfs helemaal met drinken. Het drinken van alcohol is onder andere een sociale gewoonte en wordt vaak gezien als iets gezelligs. Voor sommige mensen biedt het troost of comfort terwijl anderen – met name jongeren en studenten – het doen om indruk te maken op elkaar. Wat de reden ook is: het kan best moeilijk zijn om (tijdelijk) te stoppen. Herken jij jezelf hier in?

 

Om het (tijdelijk) stoppen met drinken te stimuleren, is een paar jaar geleden ‘Dry January’ in het leven geroepen. Deze campagne is over komen waaien uit Engeland en de reacties zijn erg positief. En dat is niet voor niets: er zijn veel voordelen verbonden aan het minderen of stoppen met alcohol, zowel op de korte als langere termijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!


Geen kater

Als je geen alcohol drinkt, heb je ook geen last van katers. Je staat niet vermoeid op, hebt geen nadorst of hoofdpijn en je bent niet misselijk. Hierdoor voel je je fitter en kan je een nieuwe dag beter aan. Daarnaast ben je vrolijker, omdat je lichaam geen energie hoeft te steken in het herstellen.

Betere slaapkwaliteit

Je denkt misschien dat je goed slaapt na een avondje doorzakken omdat je snel in slaap valt, maar je slaapkwaliteit is juist minder goed. Je wordt vaak wakker en slaapt doorgaans licht. Zodra je niet drinkt en dit volhoudt, zal je merken dat je meer uitgerust wakker wordt.


Verbeterde weerstand

Uit onderzoek blijkt dat alcohol de werking van je immuunsysteem onderdrukt. Dit systeem is heel belangrijk om je te beschermen tegen virussen en bacteriën, maar bijvoorbeeld ook tegen het ontwikkelen van kankercellen. Daarnaast raakt je lever niet meer overbelast als je geen alcohol meer drinkt. Bij het afbreken van alcohol in je lijf ontstaan stoffen die schadelijk zijn voor je lever, waardoor deze kan ontsteken. Als je een paar maanden niet drinkt, kan dit vaak nog herstellen. Wanneer je voor langere tijd een paar keer per week drinkt, wordt dit lastig en soms is het zelfs onmogelijk om dit proces terug te draaien.


Afvallen

Alcohol bevat veel calorieën die je ongemerkt tot je neemt. Daarnaast grijpen mensen vaak naar ongezonde snacks of gaan ze naar de snackbar na een avondje drinken. Hierdoor krijg je onbedoeld veel calorieën binnen die geen gezonde voedingsstoffen bevatten. Zodra je stopt met drinken, zal je merken dat je afvalt. Afhankelijk van je gewicht en je verdere leefstijl, kan dit variëren van één tot meerdere kilo’s.

 

 

Betere focus, beter geheugen

Omdat je meer uitgerust bent en je lichaam zich niet hoeft te richten op het afbreken van alcohol, kan je je beter concentreren. Je kan je beter en langer focussen op dingen en hebt meer energie. Daarnaast verstoort alcohol de vorming van nieuwe hersencellen. Wanneer je niet drinkt, is dit dus bevorderlijk voor het aanmaken van nieuwe hersencellen en verbindingen. Hierdoor ben je beter in staat nieuwe informatie op te nemen en zal je merken dat je geheugen verbetert.


Goed voor je portemonnee

Of je nu elke keer het goedkoopste bier of wijn in de supermarkt koopt of alleen maar cocktails in bars drinkt: drinken kost geld. Als je besluit om te stoppen met alcohol drinken, bespaar je hier automatisch op. Het geld dat je normaal zou uitgeven aan drankjes, kun je opsparen en er na een tijdje iets leuks van kopen voor jezelf. Zie het als een cadeautje aan jezelf, je hebt het verdiend!

Bewuster van alcoholgebruik

De meerderheid van mensen die een maand of langer niet drinken, worden zich bewust van hun alcoholgebruik. Vaak is het een gewoonte en ben je er niet bewust mee bezig. Het afleren van oude gewoontes en het aanleren van nieuw gedrag kan een uitdaging zijn. Door mee te doen aan Dry January heb je een gezamenlijk doel en dat helpt je hierbij. Genoeg voordelen dus om te minderen of om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol! 

Mocht je het lastig vinden om hiermee te beginnen, kijk dan eens naar onze module 'minderen met alcohol' en ga aan de slag. Of kijk op de website Alles over Drinken voor meer tips om te minderen met alcohol. Wil je meer weten over de effecten van alcohol? Bekijk dan de video van het Trimbos Instituut.

Succes!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: Dit is positieve gezondheid

Depressie, angststoornis, diabetes of adhd: we plakken er vaak een label op. Maar ieder mens is uiteraard meer dan de ziekte of beperking die hij meedraagt.

Het nut van Dry January