Header background

Dry January in Corona-tijd

Susanne Vlek

27 januari 2022

leestijd 3 minuten

 


Januari is voor veel mensen een maand om geen alcohol te drinken. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maakt de huidige corona-crisis het nog moeilijker om alcohol een maand af te zweren?

 

Alcoholgebruik in corona-tijd

Onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat de meeste mensen evenveel drinken tijdens de coronacrisis als daarvoor. Ongeveer 3 op de 10 mensen is minder gaan drinken tijdens de crisis, en een kleiner deel (1 op de 10) geeft aan meer te zijn gaan drinken. Ook al heeft dit onderzoek zijn beperkingen, het toont aan dat de meeste mensen niet meer zijn gaan drinken tijdens de corona-crisis. 

De uitdagingen

Voor sommige mensen zal het tijdens de corona-crisis moeilijker zijn om niet te drinken. Mensen die bijvoorbeeld vooral thuis drinken, zullen meer verleidingen tegenkomen dan mensen die vooral in de kroeg drinken: we zitten nu immers meer thuis dan in de kroeg (die helemaal niet of beperkt open is). Of mensen die al moeite hadden met het onder controle houden van hun alcoholgebruik: die zullen het, door meer thuis zitten en stress die kan toenemen in de huidige situatie, nog moeilijker vinden om niet te drinken.

 

Juíst in corona-tijd

Voor anderen kan de huidige corona-crisis juíst een reden zijn om niet of minder te drinken. Door je alcoholgebruik op pauze te zetten, verhoog je je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor een mogelijke besmetting. Ook kan het je mentale weerstand helpen: door geen of minder alcohol te drinken, krijgen negatieve gevoelens die kunnen ontstaan in de huidige situatie, zoals angst, depressie, eenzaamheid en stress minder vat op je.  

Hoe dan?

Pandemie of niet, je alcoholgebruik op pauze zetten is een goed idee én kan best lastig zijn. Lees onze andere blogs over Dry January voor tips!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.