Header background

Aan de slag! Video: Hoe ons brein onze gedachtes beïnvloeden

Mirre Balke

29 mei 2024

leestijd 5 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  
IllustratieNew Health

Stel jezelf eens deze vragen

Om je mindset te kunnen begrijpen en te beïnvloeden is het belangrijk om te beseffen dat dit afhankelijk is van een aantal processen: 

  1. Hoe je denkt en leeft is grotendeels bepaald door wat je hebt geleerd en waarin je gelooft
  2. Het helpt als je weet hoe ons brein werkt en dat ons brein de neiging heeft alles wat we leren op te slaan, ook minder nuttige informatie
  3. Bedenk vaker wat je belangrijk vindt in het leven, hoe je dit wil bereiken en probeer het positief te bekijken
  4. Druk dagelijks even op de pauzeknop om je brein even rust te geven en waardoor de bovenstaande stappen makkelijker zullen gaan. 

Pas je gewoontes aan!

Als je je bewust bent van deze processen wordt het makkelijker om ongezonde gewoontes om te zetten naar gezondere gewoontes en daarmee een gezondere leefstijl. Stel jezelf af en toe de vragen: ‘Geloof en wil ik dit nog steeds? En zo nee, wat wil ik dan wel?’. Door dit soort vragen te stellen aan jezelf word je je bewuster van je gedachtes en waar je in gelooft. Hierdoor kun je je mindset veranderen en dingen aanpassen in je leven die je anders wil. Kijk voor meer informatie hierover de video en welke vragen je jezelf nog meer kunt stellen voor een actieve mindset. 

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Hoe helpt je brein een gewoonte te veranderen?

Veel gedrag van ons gaat automatisch en is daardoor moeilijk te veranderen. Met behulp van ons slimme brein kunnen we minder gezonde gewoontes aanpassen. Kijk hiervoor de video!

Motivatie als sleutel tot gedragsverandering

Mijn verhaal: Wesley kon nauwelijks rechtop zitten, nu inspireert hij met zijn gezonde leefstijl

Ondanks de zenuwziekte die Wesley (39) heeft, is hij koning in positief denken, werkt hij liggend én motiveert hij anderen met zijn gezonde leefstijl. ‘Neem zelf de regie over je gezondheid.'