Header background

Als gamen uit de hand loopt

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 3 minutenOpslaan en afsluiten: Als gamen uit de hand loopt

Gamen is leuk, ontspannend en soms zelfs leerzaam. Maar als je niet meer zonder kunt, dagen en nachten ongemerkt voorbijgaan en het gamen problematisch wordt, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Game over?

 

Wanneer 'veel’ ‘te veel’ wordt

Wanneer wordt veel gamen, té veel? Het antwoord is vrij eenvoudig: als jouw gamegedrag voor problemen zorgt, dan game je te veel. Je speelt nachtenlang, waardoor je te moe bent om te leren of te werken. Of je gaat zo in het gamen op, dat je regelmatig vergeet te eten of te douchen. Je hebt nauwelijks meer contact met vrienden of familie, omdat je altijd zit te gamen. 

 

Lukt het niet om minder te gamen, ook al neem je je dat telkens weer voor? Kun je niet stoppen of minderen, zelfs als het gamen niet meer leuk is? Dan kan er sprake zijn van gameverslaving. Sinds 2019 is gameverslaving een officiële diagnose. En die erkenning is belangrijk, voor zowel de verslaafde gamer, als de mensen om hem of haar heen. Hulp zoeken is makkelijker geworden.


Hobby of verslaving?

Het is niet gek dat het moeilijk is om mate te houden met gamen. De makers ontwerpen de games juist om jouw aandacht vast te houden. En daar zijn ze heel goed in. Het is niet te makkelijk, niet te moeilijk en je krijgt op tijd weer een beloning. Helaas kan zo een onschuldige hobby wel uitmonden in een verslaving. Om te bepalen of iemand gameverslaafd is, stelde de Wereldgezondheidsorganisatie het volgende lijstje op:

  • Je hebt weinig/geen controle over hoeveel je gamet.
  • Gamen is belangrijker dan al je andere activiteiten en interesses.
  • Je stopt niet met gamen, ook al veroorzaakt het problemen op school, je werk, studie of met sociale contacten buiten de game.

Voor een officiële diagnose moet het gamen minimaal een jaar aanhouden. Het gaat dus niet om hoeveel uur je gamet, maar om de impact van het gamen op je leven.

 

Een ander helpen

Zie je bij iemand anders, bijvoorbeeld je kind, partner of vriend(in) dat het gamen uit de hand loopt? Je kunt hem of haar helpen. Een paar tips:

  • Weet waar het over gaat. Toon interesse, vraag waarom het gamen zo aantrekkelijk is en speel bijvoorbeeld eens mee.
  • Hou eens een tijdje bij hoeveel en op welke momenten gegamed wordt én wat de gevolgen zijn (te laat komen, slecht presteren, etc).
  • Ga het gesprek aan op het moment dat er niet gegamed wordt. Probeer erachter te komen of diegene zelf het gamen ook als een probleem ziet en het wil veranderen.
  • Probeer dan samen een plan op te stellen. Zoek naar alternatieven en stel bijvoorbeeld een speelschema op.

Lees verder

Op www.gameninfo.nl staat nog veel meer informatie en tips!

Bron

NOSInterview met Sarah Verkennis (preventiemedewerker)
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees2 minuten

Het darm-microbioom: wat is het?

Lees6 minuten

Mijn verhaal: Anne (19) zat vast in het loverboycircuit en kreeg te maken met Jeugdzorg

Anne Meessen krijgt van jongs af aan te maken met Jeugdzorg en wordt op haar 14e verliefd op een loverboy. Nu inspireert ze andere jongeren met haar persoonlijke verhaal en zet zich in voor Jeugdzorg.

Doen15 minuten

Online training: dagstructuur

Heb je moeite met het structureren en invullen van je dag? Dan kan de online training in dit artikel je helpen. Je brengt in kaart hoe je je dag wil indelen, wat je anders wil doen en oefent met het opstellen van een weekplan.