Header background

Wat is mentale veerkracht?

Frieda Zieleman

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Je hebt de term vast wel eens gehoord: veerkracht. Maar wat is veerkracht eigenlijk en waarom is het belangrijk?

Tegenslagen

Iedereen komt tegenslagen tegen in het leven. Deze kunnen klein zijn, zoals een fikse regenbui terwijl je naar je werk fietst of een lekkage in je huis. Maar ook grote tegenslagen horen helaas bij het leven, zoals het verliezen van een baan, het beëindigen van een relatie of te maken krijgen met ziekte of overlijden in je omgeving. Op deze gebeurtenissen heb je vaak geen of weinig invloed. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je ermee omgaat. En dáár gaat mentale veerkracht over.


Mentale veerkracht

Mentale veerkracht is het vermogen om om te gaan met, en te herstellen van, stress en tegenslagen. Mentaal veerkrachtig zijn betekent niet dat je nooit stress ervaart, nergens last van hebt of geen negatieve emoties ervaart. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Lukt het om de stress in de hand te houden? Lukt het je emoties te uiten en daarmee hanteerbaar te maken? En lukt het om het probleem wat je tegenkomt op te lossen, of als dat niet kan, ermee om te gaan? Dan ben je mentaal veerkrachtig. 

 


Effect

Als je mentaal veerkrachtig bent, ben je minder vatbaar voor het ontwikkelen van psychische problemen ten gevolge van stress, zoals een burn-out. Je ervaart meer grip op je leven en voelt je emotioneel sterker en stabieler. Je kunt beter met problemen omgaan, waardoor deze een minder grote impact hebben op jou en je leven.

Genoeg redenen om ermee aan de slag te gaan, toch? 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.