Header background

Never give up day

Yuna van den Adel

18 augustus 2022

leestijd 3 minuten

 

Een dag om je bewust te worden van je doorzettingsvermogen en vastberadenheid, en te kijken hoe je dit nog meer kunt cultiveren. Alles wat je aandacht geeft groeit: en met het lezen van dit blog geef je aandacht aan je eigen doorzettingsvermogen. Een mooie stap om dit te laten groeien!

Tegenslagen en het vermogen om op te staan

Doorzettingsvermogen kun je inzetten op allerlei terreinen. Je kunt de wereld proberen een beetje beter achter te laten voor de kinderen van morgen, maar je kunt ook je eigen wereld of die van dierbaren mooier maken; het kan gaan om dromen waar te maken, of op een mildere manier om te gaan met moeilijke omstandigheden in je leven. De vaardigheid om vastberaden vol te houden is vaak nodig, omdat tegenslagen, ook heftige tegenslagen en groot verdriet, bij het leven horen. Leven, leren en groeien: het gaat met vallen en opstaan.  


Veerkracht

Een mooie term die hierbij past is veerkracht. Je eigen veerkracht ontdekken om op te staan na een val. Een val kan van alles zijn, een examen dat je niet haalt, een dierbare die je verliest, scheiding, maar ook op werk dingen die niet lopen zoals je had gewild, of een droom die niet uitkomt. Telkens als je valt, is er ook de mogelijkheid om je veerkracht te ervaren. Hoe meer je die leert kennen en inzetten, hoe minder je bang hoeft te worden om te vallen. Je kunt gaan vertrouwen op je eigen vermogen om weer op te staan.

Veerkracht is het vermogen om te herstellen. Het is normaal en zelfs een gezonde reactie als je na iets moeilijks van slag bent. Een eerste stap is ruimte voor welke reactie en gevoelens er zijn nadat er iets naars, onprettig of stressvols is gebeurd. Hoe je kijkt naar dingen maakt uit. Als je kijkt naar een gebeurtenis als een mogelijkheid om van te leren, te groeien of te helen, dan ontstaat er ook ruimte voor dit proces. Als je kijkt hoe je zo snel mogelijk ergens vanaf kunt komen, vol strijd en weerstand, dan is dat lastiger. De kunst is dan om je strijd en weerstand eerst even wat ruimte te geven. We zijn namelijk dan vaak geneigd om ook de strijd met onze strijd en weerstand aan te gaan.

Geen weg terug

Bepaal je doel, je dromen of je wensen voor een ander en ga dan op weg naar het cultiveren van je doorzettingsvermogen en je veerkracht! Wetende dat je drie keer mag vallen, als je ook maar vier keer weer opstaat. Wetende dat je hulp mag vragen, en zelfs hulp mag vragen om te leren om hulp te vragen. Wetende dat je bang mag zijn, of je moedeloos mag voelen. Wetende dat je niet altijd hoeft te weten hoe je je angst of andere gevoelens kunt dragen die jij ervaart bij tegenslagen. Schrijf bijvoorbeeld eens op voor jezelf welke activiteiten of mensen om je heen ervoor zorgen dat je altijd doorgaat. Dit kunnen al kleine dingen zijn, zoals elke week bellen met een vriend of vriendin of elke ochtend vijf minuten letten op je ademhaling. Door te leven, leer je het. Stapje voor stapje op naar jouw persoonlijke overwinningen. Met vallen en opstaan.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Eén gebeurtenis, verschillende effecten

Zo zit dat: Wat is mentale veerkracht en waarom is het belangrijk?

Hoe kan je je eigen veerkracht vergroten om meer grip en zelfvertrouwen te krijgen? In dit artikel krijg je zeven tips om je mentale veerkracht te vergroten.

Emoties: onderdrukken of toelaten?