Header background

Mijn verhaal: Jasper over omgaan met negatieve gedachten

Katinka Schippers

29 mei 2024

leestijd 55 minuten

Iedereen krijgt in het leven te maken met uitdagingen. De vraag is, hoe ga je er mee om? In mijn verhaal delen we inspirerende verhalen.

In samenwerking met InTalk luisteren we naar het ervaringsverhaal van Jasper over omgaan met negatieve gedachten.
Jonge man in huiskamer voor rode gordijnen
FotoInTalk

De angst om afgewezen te worden belemmert Jasper in zijn vriendschappen. Hij wordt steeds eenzamer. Wat volgt is een zoektocht naar de juiste hulp. Naast het volgen van therapie vindt Jasper ook steun bij de laagdrempelige jongereninloop van @ease. Praten met andere jongeren blijkt een uitstekend medicijn.

Je luistert Jaspers inspirerende verhaal door hieronder op de ‘afspeelknop’ te klikken

Tips van Jasper

  1. Twijfel niet of je probleem wel erg genoeg is om hulp te vragen
  2. Ga het gesprek aan. Praten met anderen helpt.

Hoe praat je erover?

Jezelf kwetsbaar opstellen en praten over wat er in je hoofd omgaat is niet eenvoudig, maar als je dat eenmaal doet lucht het je op. Probeer het eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Stel een vriend of vriendin komt bij je en vertelt waar hij of zij mee zit. Zou je dit gek of zwak vinden? Als negatieve gedachten zo heftig zijn dat je er weleens aan denkt om uit het leven te stappen, ook dan is praten erover helpend. Als je het te spannend of moeilijk vindt om je verhaal te delen met mensen die dicht bij je staan, kun je ook contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. 24 uur per dag kun je gratis en anoniem chatten of bellen met een hulpverlener. Maar je kunt op de website ook verhalen lezen. Redacteur Mirre sprak voor een blog op GZ-plein met Marjolein, ervaringsdeskundige en psycholoog bij 113 Zelfmoordpreventie en het platform Houd moed: ‘wij proberen de mensen die contact met ons opnemen een warm en veilig gevoel te geven. We vinden het belangrijk dat er geen oordeel is’, vertelt ze.

Denk je aan zelfmoord? Bel gratis en anoniem 0800-0113 of ga naar Homepage | 113 Zelfmoordpreventie voor informatie of om te chatten. 

Bron

InTalk
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.