Header background

De fysio van nu

Karlijn Allewijn, interview met Mariska Ronner

27 september 2022

leestijd 3 minuten

 

Waar denk je aan bij fysiotherapie? Waarschijnlijk denk je aan de behandeling van spier gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld sportblessures. Dit is inderdaad waar je voor naar een fysiotherapeut kunt gaan. Echter kun je bij bepaalde fysio’s ook terecht wanneer je mentale klachten hebt. Dit is ook niet zo gek, want jouw mentale en fysieke gezondheid hebben veel invloed op elkaar. Mariska Ronner is een fysiotherapeut die hier alles van af weet. Ze is gespecialiseerd in de psychosomatiek en vervolgens specifiek in stress gerelateerde klachten. Ze helpt cliënten daarom met zowel mentale als fysieke problemen.

Lichaam en geest

Tachtig procent van Mariska haar cliënten zijn overspannen of hebben een burn-out. De klachten die horen bij overspanning en burn-out ontstaan niet zomaar van de ene dag op de andere. Het is het vaak het resultaat van een langdurige periode van mentale en fysieke uitputting. Tijdens dit roofbouwproces krijgen mensen steeds meer lichamelijke en psychische klachten. Deze klachten leiden vaak weer tot verdere problemen, zowel op het werk als in de privésfeer. Minder veerkracht en een korter lontje leiden vaak bijvoorbeeld weer tot het sneller hebben van conflicten of relatieproblemen. Vaak hebben deze afgeleide problemen ten onrechte de focus bij diagnostiek en behandeling.

Mariska behandelt de klachten door middel van de CSR-methode, wat staat voor Chronische Stress Reversal. Het doorbreken van een vicieuze cirkel van chronische stress. Hierbij coacht ze haar cliënten op 3 niveaus: lichaam, gedrag en psyche. Het lichaam neemt daarbij een belangrijke plek in. Aldus Mariska: ‘Lichaam en geest zijn een onafscheidelijk duo, daarom moet je ze beiden aanpakken. Zeker ook ter voorkoming van terugval in de toekomst.’.

Online programma

Na jaren ervaring en goede resultaten bij verschillende cliënten met psychosomatische klachten wilde Mariska meer mensen met stress of burn-out klachten kunnen behandelen, gericht op ambitieuze mensen die te weinig tijd hebben op hun dag en merken dat hun manier van leven klachten geeft. Haar doel is hen te helpen voluit te leven, met een gezonde portie stress. Veel mensen weten niet dat ze met dit soort klachten naar een gespecialiseerd fysiotherapeut kunnen gaan en voor anderen is de drempel om een afspraak te maken te hoog. Daarom heeft Mariska een online programma ontwikkeld wat mensen vanuit huis of vanaf hun werkplek kunnen volgen. Het programma bestaat uit verschillende thema’s die invloed hebben op stress, zoals; slaap, beweging, ‘nee’ kunnen zeggen, voeding, piekeren, enzovoort. Bij de start van het programma vindt een intakegesprek plaats waarna je kunt beginnen aan het online programma van 6 maanden. Elke maand wordt je gecoacht met mentorsessies en krijg je persoonlijke feedback op je ontwikkelingen. Naast dit online programma geeft Mariska inspirerende lezingen over stress, burn-out en slaap. De lezingen zijn interactief met praktische tips en een vleugje humor.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over psychosomatiek en het online programma Positieve stress? Neem dan even een kijkje op stresspunt.nl of ga 4 oktober 2022 naar een gratis online Masterclass over hoe je in 5 stappen van ongezonde stress, weer positieve stress krijgt. 

Bron

Eigen praktijkervaring
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Vrouw checkt haar sociale media terwijl ze aan de waterkant zit
Lees15 minuten

Aan de slag! Social media detox: tips om te ontstressen en te verbinden

We checken onze telefoons voortdurend, scrollen door onze feeds en vergelijken onszelf met anderen. Dit kan leiden tot stress, angst en een gevoel van leegte. Een sociale media detox kan een effectieve manier zijn om hier iets aan te doen.

Lees5 minuten

Ouders bezorgd over mentale gezondheid kinderen: praten helpt!

70% van de ouders maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kinderen. De invloed van sociale media, pesten en de prestatiedruk. Erover praten met je kind helpt, maar hoe doe je dat?

Kijk13 minuten

Blijf in balans!