Header background

Mentaal fit

Als je mentaal gezond bent voel je je overwegend goed en zit je lekker in je vel. Je staat vrolijk in het leven en hebt minder last van stress. Je kunt de gedachten en emoties die je hebt accepteren. En het lukt je om dingen te onthouden, je te concentreren en om te gaan met veranderingen. Je mentale fitheid kun je trainen.

Waar verlang jij op dit moment het meest naar? 

Of ga meteen aan de slag met een van de volgende artikelen

Mijn verhaal: Marco over zijn verwerking van kindermishandeling

Marco maakte op 8-jarige leeftijd een einde aan de fysieke- en mentale mishandeling waar hij als het ware al voor zijn geboorte aan werd blootgesteld. Het laat zijn sporen na: Marco heeft een laag zelfbeeld, is gesloten en soms depressief.

Zo zit dat: Medicijngebruik bespreken met je arts: tips voor een goed gesprek

Een dokter, behandelaar, arts of specialist weet raad en schrijft soms medicijnen voor om je te helpen herstellen. Weet jij wat je precies slikt? En voel jij je daar goed bij? Zo ga je het gesprek aan over je medicijngebruik.

Aan de slag! Social media detox: tips om te ontstressen en te verbinden

We checken onze telefoons voortdurend, scrollen door onze feeds en vergelijken onszelf met anderen. Dit kan leiden tot stress, angst en een gevoel van leegte. Een sociale media detox kan een effectieve manier zijn om hier iets aan te doen.

Mijn verhaal: Merijn over jezelf vinden als hoogbegaafde en non-binair in de huidige samenleving

Merijn Sommer (26) helpt als zzp’er hoogbegaafde leerlingen en jongeren die worstelen met gender. ‘Ik moedig iedereen aan zichzelf te zijn.’

Podcast: Maartje Derksen over haar geluksgeheimen

Na jarenlang dag en nacht werken in haar eigen verloskundige praktijk, zorgen voor haar zoons én haar man die kampte met psychische problemen, gooit Maartje het roer om. Ze wordt Master in Happiness.

Aan de slag! Online training: Leren vergeven

Ken je dat gevoel van pijn en verdriet nadat iemand je gekwetst heeft? Het is heel normaal om je verdrietig, boos of gefrustreerd te voelen. Je wilt natuurlijk graag verder, maar hoe doe je dat? Dat kom je in deze online training te weten!

Mijn verhaal: Nick kwam dichter bij zichzelf dankzij een angststoornis en helpt nu anderen met dezelfde klachten

Nick de Waard (31) ging door een diep dal met een langdurige burn-out en angstklachten. Uiteindelijk kwam hij er veel sterker uit. Nu zet hij zich als coach in om anderen met angst te helpen.

Aan de slag! Online training: onzekerheid de baas

Onzekerheid kan soms flink in de weg zitten. Je durft bijvoorbeeld geen keuzes te maken of twijfelt erg over jezelf. In deze online training pakken we onzekerheid aan en geven we handige tips en informatie om zelfvertrouwen op te bouwen!

Podcast: Marij Naarding over hoe je het vuurtje in jezelf kunt aanwakkeren

Ben je klaar om meer uit het leven te halen? In deze aflevering gaat Kim de Bis in gesprek met Marij Naarding. Met haar Aanvonk Company helpt ze mensen het vuurtje in zichzelf aan te wakkeren door een positieve mindset te ontwikkelen.

Zo zit dat: Zo test een dokter de ernst van je angst

Een dokter of andere professional kan de GAD-7 (General Anxiety Disorder-7) gebruiken. Dit is een vragenlijst om te onderzoeken of de klachten die je hebt kunnen passen bij een angststoornis en de ernst daarvan.

Mijn verhaal: Oskar over angst omarmen en jezelf beter leren kennen

Oskar (32) had tien jaar last van angstklachten. Eerst wilde hij zich zo snel mogelijk beter voelen, maar nu begrijpt hij dat het belangrijker is om te leren leven met de angst. Zijn motto is: “Met volle angst vooruit!"

Aan de slag! Video: Train je onderbewustzijn

Vanaf dat je kind bent wordt je onderbewustzijn al gevormd. Dit ontwikkelt zich je hele leven. Hierdoor kan het soms lastig zijn om gewoontes te veranderen, maar het kan wel. Kijk de video voor meer informatie!

Mijn verhaal: Marjolein deed twee zelfmoordpogingen en helpt nu anderen als psycholoog

Zelfdoding komt veel voor bij jongeren. Marjolein zet nu haar ervaring hiermee in al psycholoog om anderen te helpen met zelfmoordgedachten. Lees het verhaal.

Podcast: Brechje Jeuken over de kracht van ceremonies bij afscheid

In deze aflevering van Positieve Gezondheid in jouw leven gaat onze podcastmaker Kim de Bis in gesprek met Brechje Jeuken. Zij is celebrant bij levensceremonies. Brechje helpt mensen om op een unieke en persoonlijke manier afscheid te nemen van hun dierbaren.

Aan de slag! Video: Verander je mindset

Er zijn simpele oefeningen om je gedachtes en gedrag de baas te worden en te blijven. Hoe je dit doet lees je hier en zie je in de video.

Mijn verhaal: Jasper over omgaan met negatieve gedachten

Jasper heeft last van negatieve gedachten. Praten erover met andere jongeren blijkt een uitstekend medicijn. Luister naar zijn verhaal.

Aan de slag! Video: Hoe ons brein onze gedachtes beïnvloeden

Ons brein bepaalt grotendeels ons gedrag. Maar je mindset kan je ook bewust veranderen door kritisch te kijken naar je gedrag. Hoe je dit doet leer je hier!

Mijn verhaal: Marco was niet van het huilen maar nu geeft hij mannencirkels

Vrouwencirkels zijn bekender dan mannencirkels. Volgens Marco Kool, die ze organiseert, komt dat doordat mannen vaak leven met een masker op. Volgens hem kan een mannencirkel helpen bij persoonlijke ontwikkeling. Hij deelt met ons zijn eigen ervaring.

Mijn verhaal: Thijn over sterker terugkomen na zijn burn-out

Muziek betekent alles voor Thijn. Zoveel zelf, dat hij nachtenlang doorwerkt. Dit wordt hem fataal en hij belandt in een burn-out. Zijn herstel is niet zonder vallen en opstaan, waar ook even geen plaats is voor muziek. Inmiddels is hij weer muzikant en gaat hij anders met zijn passie én met zichzelf om.

Aan de slag! Minicollege Erik Scherder over hoe slaap werkt in je hersenen

Slaap is als een magische oplaadbeurt voor je hele lijf. Erik Scherder legt in dit minicollege van Max uit hoe je brein werkt als je slaapt.

Ontspannen op je werkplek

Mijn verhaal: Suus over overwinnen van angst

Suus heeft het gevoel dat ze met angst is geboren. Ze volgt verschillende therapieën om de oorzaak van haar paniek te achterhalen. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Mijn verhaal: Jacob over jezelf mogen zijn

Jacob is 15 jaar oud als hij weet dat hij homoseksueel is. Iets waar in die tijd niet zomaar over werd gesproken. Een verhaal over jezelf mogen zijn, maar ook over terugblikken, ouder worden en eenzaamheid. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Zo zit dat: hoe eten je stemming beïnvloedt

Wist je dat wat je eet ook je stemming beïnvloedt? En dat daar bacteriën uit je darmen bij betrokken zijn? Zo zit dat!

Podcast: van slechte naar goede gewoontes

We hebben allemaal gewoontes. Maar hoe verander je die? Met Jay Borger, bio-psycholoog bij Neuro Habits, praten we in deze podcast over het ombuigen van gewoontes.

Podcast: Yuna van den Adel over patronen doorbreken

In deze aflevering is Yuna van den Adel te gast. Als GZ psycholoog bij Viviq en haar eigen praktijk, legt ze uit wat belemmerende patronen zijn en hoe je deze kunt doorbreken.

Podcast: Gertie Mooren over omgaan met rouw en verlies

GZ-Plein podcastmaker Kim de Bis gaat in gesprek met rouwtherapeute Gertie Mooren. Samen praten ze over rouw en verlies. Gertie deelt inzichten en biedt praktische tips voor het omgaan met rouw en het bijstaan van naasten in moeilijke tijden.

Zo zit dat: Waarom er niks mis met je is als je het moederschap niet altijd leuk vindt

Voor het eerst moeder worden, het is niet niks. Eén op de vijf vrouwen kampt met psychische klachten rondom deze levensveranderende gebeurtenis. Psycholoog Mirjam Meek helpt jonge ouders in haar praktijk en schreef er een boek over.

Podcast: leer je angst overwinnen

Zo zit dat: Dit doet reizen met je brein

Maakt een vakantie plannen jou ook zo blij? Dat kan kloppen! Reizen is een perfect medicijn tegen somberheid. Uit onderzoek blijkt dat reizen nog een heleboel andere positieve effecten heeft op je brein. We leggen je uit hoe dit zit.

Podcast: ex-verslaafde Sander over zijn weg naar herstel

Sander Hofstaetter is ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving. In deze podcastaflevering gaan we het aan de hand van zijn verhaal hebben over verslaving en hoe je daar als naasten mee om kan gaan.

Podcast: Kristin Simons over traumaverwerking

Kim de Bis gaat in gesprek met Kristin Simons, ervaringsdeskundige bij Herstel Academie Venlo. Kristin deelt haar persoonlijke reis en praktische tips om trauma te overwinnen.

Ouders bezorgd over mentale gezondheid kinderen: praten helpt!

70% van de ouders maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kinderen. De invloed van sociale media, pesten en de prestatiedruk. Erover praten met je kind helpt, maar hoe doe je dat?

Podcast: Bewust keuzes maken met Wiljo van Gassel

In deze aflevering gaat GZ-Plein podcastmaker Kim de Bis in gesprek met Wiljo van Gassel. Als hypnotherapeut en begeleider bij Endless Coaching and Training deelt hij zijn ervaring in de moeilijkheid van het maken van keuzes.

Podcast: Stephan Hermsen over omgaan met depressies

Stephan Hermsen is zo'n 20 jaar werkzaam in de zorg. Hij is directeur bij zorgorganisatie Provico en daarnaast ook trainer in positieve gezondheid. Hij heeft meerdere depressie meegemaakt en deelt zijn ervaring.

Zo zit dat: Wat is een psychose?

Wat als je de verbinding met de werkelijkheid verliest? Jaarlijks maken 6.400 Nederlanders voor de eerste keer een psychose mee. We leggen uit wat het is.

Hoe je positief blijft bij hondenweer: 5 tips voor omgaan met somberheid

Misschien heb je al gemerkt dat jij je neerslachtiger voelt zodra het een tijdje slecht weer is. Met deze vijf tips blijf je somberheid de baas wanneer het weer even niet meezit.

Ervaringsverhaal Lotte over ongewenst kinderloosheid

Baas & Beest: Ambers hond Kono hielp haar weer blij te zijn

In de rubriek Baas & Beest delen we inspirerende en bijzondere verhalen van mensen waarbij dieren een belangrijke rol hebben gespeeld in hun leven. Dit keer het verhaal van Amber. Ze verloor op 23-jarige leeftijd haar moeder en korte tijd later ook haar trouwe paard. Ze belandde in een burn-out, maar puppy Kono hielp haar weer blij te zijn.

Met meer geduld omgaan met je kinderen

Rust bewaren bij kinderfrustraties: Tips voor ouders.

Leef je mooiste leven - Inspiratie door Michael Pilarczyk

Michael is een man die zijn dromen waarmaakt en een succesvol leven leidt. Maar wie denkt dat dit alles vanzelf is gegaan bij Michael, vergist zich. Hij heeft een leven vol ups en downs gehad.

Ervaringsverhaal Lucas over zijn transitie naar man

Aan de slag! Video: Onze kracht van binnenuit. Neuroplasticiwat?

Onze hersenen ontwikkelen zich je hele leven, en dit kun je beïnvloeden door de manier waarop je leeft. Dit heet neuroplasticiteit. Leer hier meer over in de video!

In gesprek met Ineke Jochemsen over verminderen geldzorgen

Ineke Jochemsen is financieel coach en trainer op het gebied van budgetcoaching, schuldhulpverlening en vroegsignalering. Wij vroegen Ineke hoe je geldzorgen en financiële stress kunt verminderen.

Aan de slag! Video: Neem een bewuste pauze voor verandering

Het is goed voor je hersenen om regelmatig een pauzemomentje in te lassen voor je mentale rust. Dit vermindert stress en zorgt ervoor dat je bewustere keuzes maakt die vaak gezonder zijn. Leer hier meer over in de video.

Column - De loyaliteitsbril

Uitgezocht - Laat vallen die ballen!

Ervaringsverhaal Mijke over omgaan met angst

Mijke is al sinds kind angstig aangelegd. Tocht beheerst het haar leven niet meer. Nu helpt ze zelf anderen met angstklachten.

Aan de slag! 4 oefeningen in positief denken

De één staat van nature positiever in het leven dan de ander. Maar je kunt jezelf wel aanleren om positiever te denken. Met deze simpele oefeningen zet je wat vaker een roze bril op!  

Zo zit dat: Hoe praat je over negatieve gedachtes en gedachtes aan de dood?

Hoe ga je om met negatieve gedachtes? En als je wel eens denkt aan de dood? Door erover te praten doorbreken we samen het taboe. Lees hier tips over in dit artikel.

Aan de slag! Video: De geschiedenis van onze hersenen

Een gezonde leefstijl is iets dat je over de jaren ontwikkelt. Ontdek hoe je hersenen hier invloed op hebben en waarom gewoontes soms zo lastig zijn te veranderen. Bekijk de video voor meer informatie!

Aan de slag! Video: Onze prehistorische leefstijl

In slechts drie minuten reis je terug in de tijd voor een lesje Homo Sapiens evolutie geschiedenis. Hoe bewogen en aten we miljoenen jaren geleden?

Mijn verhaal: Anne (19) zat vast in het loverboycircuit en kreeg te maken met Jeugdzorg

Anne Meessen krijgt van jongs af aan te maken met Jeugdzorg en wordt op haar 14e verliefd op een loverboy. Nu inspireert ze andere jongeren met haar persoonlijke verhaal en zet zich in voor Jeugdzorg.

Mijn verhaal: Floor over psychisch lijden en het afscheid van haar zusje na euthanasie

Het zusje van Floor overleed na euthanasie. Floor vertelt over wat voorafging aan het besluit, aan de band met haar zus en het verdriet over haar overlijden. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Mijn verhaal: Sabine Dams (50) heeft een spierziekte en voedde alleen twee zoons op

Sabine Dams (50) heeft een spierziekte, maar laat zich er niet door weerhouden om voluit te leven. Ze weet, als single mom met twee zoons, als geen ander hoe je kunt focussen op wat er wel kan. 'Laat je niet aan de kant zetten.'

Ervaringsverhaal Legien over helingsproces na seksueel geweld

Gezond Gesprek

Suïcide, praat erover met elkaar

In Therapie - Samen in therapie om je relatie te verbeteren

Leer van een psychiater!

Column - Er is niets mis met seks

Column - Kwetsbaar maar in balans

Uitgezocht - Gamen: hobby of verslaving?

Thuis - Hand in hand met PTSS

5 vragen - Sociale media & je zelfbeeld

Video-Bibian Mentel over positiviteit en veerkracht

Bibian Mentel is een voorbeeld voor velen. Ze was een Nederlandse snowboardster waarvan op haar 27e botkanker werd geconstateerd. Tot aan haar dood begin 2021 bleef ze enorm optimistisch en wilde ze mensen inspireren.

Praten lucht op

Hoe herken je een verslaving? - Doe de zelftest

Gameverslaving: doe de test

Hoe goed luister jij?

De fysio van nu

Never give up day

Psychoses: wel eens bijzondere ervaringen?

Ik ben toch niet gek?!

Goede voornemens: hoe houd je ze vol?

Niet zeldzaam maar uniek

Dry January, loskomen van gewoontes

Zo zit dat: De effecten van mobiele telefoongebruik op je brein

Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je op ieder moment dat je even niets te doen hebt, jouw telefoon erbij pakt? Voor je het weet zit je een half uur doelloos te scrollen. Wat doet al dat telefoongebruik met ons als mens?

Dry January in Corona-tijd

Het nut van Dry January

Dry January: hoe houd je het vol?

Dry January: zeven goede redenen om te stoppen met alcohol

Start nu met stoppen met roken!

Team - Mantelzorg

Eén gebeurtenis, verschillende effecten

Financiële problemen: er is een uitweg!

Pieker jij vaak?

Leg je telefoon eens weg!

Gezellige drinker of daar voorbij?

Als gamen uit de hand loopt

Gamen is leuk, ontspannend en soms zelfs leerzaam. Maar als je niet meer zonder kunt, dagen en nachten ongemerkt voorbijgaan en het gamen problematisch wordt, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Game over?

Hoe lukt het om je leefstijl (blijvend) te veranderen?

5 Vragen over het Puberbrein

Wat is mentale veerkracht?

Als de alarmbel onterecht afgaat

Zo zit dat: Wat is mentale veerkracht en waarom is het belangrijk?

Hoe kan je je eigen veerkracht vergroten om meer grip en zelfvertrouwen te krijgen? In dit artikel krijg je zeven tips om je mentale veerkracht te vergroten.

Mijn verhaal: Robbert Charoe verloor onderbeen en zicht maar danst weer salsa

Door een ernstig werkongeluk verloor evenementorganisator Robbert Charoe zijn onderbeen en als gevolg van tumoren werd hij volledig blind. Een arts voorspelde hem dat hij voortaan aan een rolstoel gebonden zou zijn, maar niets is minder waar.

Mijn verhaal: Karin (55) weet hoe het is om dementie te hebben: 'Ik wil bijdragen aan meer begrip'

Karin werkte als manager in de ouderenzorg, toen plotseling haar geheugen fors achteruit ging. Haar dementie had een oplosbare oorzaak en leerde haar veel. Door haar ervaring te delen, wil ze bijdragen aan meer begrip.

Mijn verhaal: Kim (32) had last van sociale angst en zette zélf de knop om: ‘Ik wil mezelf niet meer kwellen’

Sociale angst en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis hielden Kim de Bis jarenlang in hun greep. Tot in één keer het kwartje viel. Van een bang meisje dat contact met anderen uit de weg ging, veranderde Kim in een zelfverzekerde film- en podcastmaker.

Zo blijf je angst de baas

Angst is een emotie waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat angst niet uit de hand loopt?

Welke soorten angst zijn er?

Angstklachten komen ontzettend veel voor in Nederland. Eén op de vier mensen krijgt ermee te maken in zijn of haar leven. Wat is angst eigenlijk en welke soorten angst zijn er?

Depressie, wat is het eigenlijk?

Wat is - Body positivity

Wat is - mentale veerkracht?

Zo doe ik dat - Omgaan met een angst- of dwangstoornis

Een angst- of dwangstoornis kan je leven beheersen. Soms zo erg dat je nergens anders meer mee bezig bent. Als je het kunt doorbreken, komt er weer ruimte in je hoofd en in je leven. Sharon en Mascha vertellen hier hun verhaal.

Waarom rust er nog een taboe op mentaal ziek zijn?

Ondanks dat er een heleboel initiatieven zijn om het taboe rondom mentaal ziek zijn te doorbreken, wordt er nog steeds niet veel over gepraat. Bijna iedereen zit toch wel eens niet lekker in z'n vel? Waarom praten we daar dan niet open over?

Ervaringsverhaal Ruby: door schulden woonde ze noodgedwongen in een caravan

Transgender: best normaal!

Ervaringsverhaal: Mitchell over de Jeugdzorg

Het gaat even niet zo lekker

Mijn verhaal: Bianca, Bert en Corina over leven met ADHD

Bianca van Dijk (43) ontdekte op latere leeftijd pas dat ze ADHD heeft. Ze maakte van dit 'nadeel' een voordeel. We spreken haar, haar man en haar therapeut over leven met ADHD.

Vijf tips voor een betere concentratie

Lees alles over angst

Angstklachten komen ontzettend veel voor in Nederland. Eén op de vier mensen krijgt ermee te maken in zijn of haar leven. In dit dossier kom je alles te weten over angst.

Aan de slag! Video: Onze verschillende niveaus van bewustzijn

Ons bewustzijn heeft meerdere niveaus en beïnvloedt grotendeels ons gedrag waardoor hardnekkige patronen soms moeilijk zijn te doorbreken. Maar dit kan wel!

Van psychose naar weer jezelf zijn

Mijn verhaal: Josan heeft ADHD: 'De diagnose heeft mijn leven ook verrijkt'

Josan Jongbloed kreeg op haar 39ste de diagnose ADHD. ‘Het beeld dat iemand met ADHD niet mee kan komen in deze maatschappij, klopt niet. Sinds ik weet hoe mijn hersenen werken, heeft het mijn leven verrijkt.’

Mijn verhaal: de Poolse Gosia mist veel gewoontes, maar voelt zich verbonden met Nederland

Gosia is geboren in Polen en kwam acht jaar geleden voor werk naar Nederland. Ze mist veel Poolse gewoontes, maar voelt zich inmiddels verbonden met Nederland.

Pesten: je bent niet alleen

Wat zijn de gevolgen van pesten, waarom pesten we eigenlijk, en wat kan je er tegen doen?

Mijn verhaal: Valerie (31) was verslaafd aan pijnstillers: 'Je vindt jezelf niet meer de moeite waard'

Valerie (31) raakte verslaafd aan pijnstillers die ze van de huisarts kreeg voor haar hernia. Het duurde jaren voor ze de grip op haar leven terug had. Nu helpt ze als ervaringsdeskundige, hypnotherapeut en met psychotherapie anderen.

Zo zit dat: hoe je goede voornemens wél volhoudt

Steevast hebben mensen vooral aan het begin van het jaar goede voornemens. Denk aan afvallen, meer sporten, stoppen met roken en sparen. 80 % van die goede voornemens sneuvelt al in de eerste maand. Met deze tips gaat jou dat niet gebeuren.

Mijn verhaal: Esther (32) dronk te veel, nu inspireert ze anderen om voor alcoholvrij te kiezen

Esther ten Hove dronk geregeld zoveel, dat ze dagenlang last had van katers. Tot ze in 2019 besloot het roer compleet om te gooien en voor alcoholvrij te gaan. Nu inspireert ze anderen om ook voor 0.0 te kiezen.

Stappenplan tegen financiële stress

Verslaafd aan drank en drugs: hoe Theo weer grip op zijn leven kreeg

Jezelf trainen in dankbaarheid

Vergroot je zelfvertrouwen

Online training: overspannen

In dit artikel lees je hoe de online training: overspannen helpt als je met minder plezier naar je werk gaat, je vaker afspraken afzegt of verplaatst of je meer moeite hebt met je te concentreren.

Online training: somberheid

Ben je minder vaak blij en lukt het je steeds moeilijker om van kleine dingen te genieten? In dit artikel wordt een online training aangeboden die je helpt om je beter te voelen.

Online training: omgaan met stress

Stress kan ongemerkt leiden tot lichamelijke problemen. In dit artikel wordt er een online training aangeboden. In deze training leer je wat jouw stressvolle situaties zijn en hoe hier mee om te gaan.

Online training: mindfulness

In dit artikel lees je hoe je de online training mindfulness kan volgen. Mindfulness helpt namelijk bij onder andere het maken van bewuste keuzes en het opvangen van stressprikkels.