Header background

Aan de slag! Video: De kracht van onze hersenen

Mirre Balke

08 mei 2024

leestijd 5 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  
De kracht van onze hersenen
IllustratieNew Health

Ons brein houdt ons soms voor de gek

Ons brein speelt een grote rol in ons gedrag en dus ook in onze leefstijl. Als we van jongs af aan bijvoorbeeld niet leren dat sporten gezond is voor je maar dat je er moe van wordt, programmeert ons brein dat je niet hoeft te sporten. Zo kan je een ongezonde leefstijl ontwikkelen wat kan leiden tot allerlei klachten. Gelukkig kunnen we oud gedrag ook veranderen en nieuw gedrag aanleren, mits we openstaan voor nieuwe informatie met ons slimme brein.

Train je geprogrammeerde brein

Hiervoor is het wel nodig elke keer bewust de nieuwe keuze te maken omdat ons geprogrammeerde brein de neiging heeft om elke keer voor het oude, vertrouwde gedrag te kiezen. Ons brein verzint namelijk allerlei redenen om weer te kiezen voor het oude gedrag en zo kan het best lastig zijn een nieuwe gewoonte aan te leren en vol te houden. Leer hier meer over in deze video en in het volgende hoofdstuk leren we hoe we daadwerkelijk gedrag kunnen aanpassen. 

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Hoe helpt je brein een gewoonte te veranderen?

Veel gedrag van ons gaat automatisch en is daardoor moeilijk te veranderen. Met behulp van ons slimme brein kunnen we minder gezonde gewoontes aanpassen. Kijk hiervoor de video!

Aan de slag! Video: De geschiedenis van onze hersenen

Een gezonde leefstijl is iets dat je over de jaren ontwikkelt. Ontdek hoe je hersenen hier invloed op hebben en waarom gewoontes soms zo lastig zijn te veranderen. Bekijk de video voor meer informatie!

Aan de slag! Video: Hoe zet je bewegen in als medicijn?

Bewegen is de sleutel tot een gezond lichaam en brein. Door je spieren actief te gebruiken wordt de stof myokine uitgescheiden. Deze stof speelt een grote rol in onze gezondheid. Je leert er meer over in deze video!