Header background

Aan de slag! Video: Hoe helpt je brein een gewoonte te veranderen?

Mirre Balke

17 april 2024

leestijd 6 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? 

Automatisch gedrag

Veel van ons gedrag gaat automatisch en leren we in onze kinderjaren. Dat is handig want dat scheelt ons energie en dan hoef je er niet bewust over na te denken. Het is alleen minder handig wanneer het minder gezonde gewoontes zijn omdat dit later in je leven moeilijker is te veranderen. Maar gelukkig kunnen we toch, met behulp van ons slimme brein minder gezonde gewoontes veranderen. Daar heb je wel de juiste aanpak en kennis voor nodig, en wat doorzettingsvermogen. Ons geprogrammeerde brein kan hierin namelijk flink dwarsliggen. Maar met de juiste informatie en wat tijd kan je elke gewoonte veranderen! Leer hier meer over in de video. 

Kijk en leer!

Wil je weten meer weten over hoe onze hersenen invloed hebben op ons gedrag en hoe je gewoontes kunt veranderen? Kijk dan deze video!

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: De geschiedenis van onze hersenen

Een gezonde leefstijl is iets dat je over de jaren ontwikkelt. Ontdek hoe je hersenen hier invloed op hebben en waarom gewoontes soms zo lastig zijn te veranderen. Bekijk de video voor meer informatie!

Aan de slag! Video: Zo eet je in kleine stapjes gezonder

Gezonder eten is geen eenmalige switch, maar een voortdurend proces van bewustwording en kleine veranderingen. Ontdek hoe je gemakkelijker de switch naar een gezonder dieet kan maken. Bekijk de video voor meer informatie en tips!

Aan de slag! Video: Het effect van onze inactieve leefstijl

De voorspelling wijst erop dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas alleen nog maar gaat toenemen. Ook het aantal diabetici zal naar verwachting toenemen, en vergrijzing zal de gezondheidszorgkosten verdubbelen, waardoor sommige Europese landen f