Header background

Acht haalbare gewoontes

Mary Stottelaar

17 augustus 2023

leestijd 2 minuten

Wil je echt gezonder eten en leven? Vaak wil je in één keer alles veranderen: meer sporten, afvallen, niet meer snoepen, alleen nog maar gezond eten... Maar helaas werkt het roer compleet omgooien vaak helemaal niet zo goed. Zoveel zaken tegelijk aanpakken is lastig vol te houden.

Wat wel werkt, zijn kleine veranderingen, die je makkelijk volhoudt en die je stap voor stap naar een gezonder leven leiden. We geven je 8 goede gewoonten, die je wel kunt volhouden. Doe ze niet allemaal tegelijk!

1.

Begin elke dag met een glas water. Na de nacht kun je wel wat vocht gebruiken. Water vult je maag en helpt je stofwisseling. 

2.

Zorg voor wat beweging voor je gaat ontbijten. Al heb je maar 10 minuten, je kunt zelfs een korte krachttraining doen. Een warming-up van een paar minuten en dan wat krachtoefeningen, zoals opdrukken, lunges, de plank of squats. Zo stimuleer je de doorbloeding en de aanmaak van spierweefsel.

3.

Eet bij het ontbijt altijd één of twee porties fruit. Zo haal je gemakkelijker je drie porties per dag.

4.

Neem bij de lunch altijd iets van groenten. Al is het maar een tomaat, een stuk komkommer of een wortel: dat telt mooi mee om de 300-400 gram per dag te halen. Een kom groentesoep, een salade of een groente-omelet kan natuurlijk ook!

5.

Zet ’s avonds een uur voor het slapen al je beeldschermen uit. Bouw de dag rustig af, zonder prikkels van Facebook, Netflix, internet of Instagram. Dan slaap je veel beter!

6.

Koop gezonde snacks. Geen koekjes, snoep en chips, maar rauwkost, noten en fruit. Want wat je niet in huis hebt, eet je ook niet op.

7.

Wees liever voor jezelf. Veel mensen gaan eten als ze moe zijn, of geprikkeld, of boos. Herken je dat? Ga op zoek naar andere manieren om met spanning om te gaan, of leer om je emoties toe te laten en niet te dempen.

8.

Maak vandaag nog een PuurGezond start met het PuurGezond startmenu. Kies een van de startpakketten van PuurGezond met boeken, maandmenu, cursus weerstand verbeteren en PuurGezond startrecepten. Kijk bij Acties in de webshop van PuurGezond.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.