Header background

Aan de slag! Video: Blijf gezond en kies bewust!

Mirre Balke

12 juni 2024

leestijd 8 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?  
Informatie over hoe je je leefstijl verandert en dit volhoudt.
IllustratieNew Health

Zorg goed voor jezelf

In deze laatste video wordt verteld hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen. We hebben maar één lichaam en als je hier zo goed mogelijk voor zorgt en gezonde keuzes maakt, krijg je er doorgaans een lang en gezond leven voor terug.  

Stap voor stap

Probeer je bewuste keuzes in je dagelijkse routine aan te brengen, let op dat je niet in oude aangeleerde gewoonten blijft hangen en doe dit in kleine stapjes. Zo is het makkelijker om vol te houden en uiteindelijk zijn al deze kleine stapjes je nieuwe, gezonde gewoonte voor een gezondere leefstijl. Pak bijvoorbeeld altijd de trap in plaats van de lift of ga fietsen in plaats van met de auto. 

Hou vol!

Je zult merken dat dingen niet altijd in één keer lukken. Geen zorgen, want dat hoort er ook bij en daar leer je van. Uiteindelijk zul je merken dat deze nieuwe gewoontes makkelijker gaan en is dit nieuwe netwerk in je brein sterker geworden waardoor het minder moeite kost. Verandering duurt over het algemeen 2 à 3 maanden, maar dan is het ook een nieuwe, geconditioneerde gewoonte waar je de rest van je leven veel aan hebt. Kijk de video voor meer tips om je leefstijl te verbeteren en voor alle weetjes over ons brein op een rij.

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Luister50 minuten

Podcast: Huub Lomans over anders kijken naar labels

In de nieuwste aflevering van Positieve gezondheid in jouw leven, gaat Kim de Bis in gesprek met Huub Lomans, psycholoog en therapeut met een unieke benadering. Hij focust op wie jij bent achter het label of hokje waar je in zit.

Lees7 minuten

Zo zit dat: Wat is mentale veerkracht en waarom is het belangrijk?

Hoe kan je je eigen veerkracht vergroten om meer grip en zelfvertrouwen te krijgen? In dit artikel krijg je zeven tips om je mentale veerkracht te vergroten.

Doen30 minuten

Aan de slag! Online training: onzekerheid de baas

Onzekerheid kan soms flink in de weg zitten. Je durft bijvoorbeeld geen keuzes te maken of twijfelt erg over jezelf. In deze online training pakken we onzekerheid aan en geven we handige tips en informatie om zelfvertrouwen op te bouwen!