Header background

Met meer geduld omgaan met je kinderen

Frieda Zieleman

14 augustus 2023

leestijd 2 minuten

Iedere ouder heeft wel eens zo’n moment. Zo’n moment dat je kind het bloed onder je nagels vandaan haalt, terwijl je toch al gestresst bent, een zware dag hebt gehad of te laat bent voor een belangrijke afspraak. En ja, dan kan je wel eens uitvallen tegen je kind. Hoe je op zo’n moment toch je rust bewaart? Met deze tips!

 

Sorry zeggen

Het is heel normaal en begrijpelijk dat je als ouder soms uitvalt tegen je kind. Maar gebeurt het vaker dan je eigenlijk wilt? Dan is het goed om er iets aan te doen. Voor je kind kan dat schreeuwen namelijk veel indruk maken. Het schrikt ervan en voelt zich onveilig. Wat in elk geval goed is om te doen, is je excuses aanbieden. Leg bijvoorbeeld uit dat je vandaag al een beetje boos was op een vervelende klant en dat je dat op je kind afreageerde. Je kind leert daarvan dat ook volwassenen niet perfect zijn en dat het goed is om achteraf ‘sorry’ te zeggen.

Niet expres

Kinderen zijn soms nu eenmaal vervelend. Ze luisteren niet, treuzelen, of lopen hun broertje of zusje te jennen. Heel begrijpelijk dat je daar geïrriteerd door raakt. Maar bedenk: je kind vertoont dit gedrag niet om je expres te irriteren.

Je kind weet gewoon nog niet goed hoe het met zijn boosheid en irritaties om moet gaan, moet nog leren hoe je ‘nee’ accepteert en ziet niet in dat zijn getreuzel ervoor zorgt dat jullie te laat komen. Vat het gedrag dus niet persoonlijk op, maar probeer je kind te begrijpen.

Even een time-out

Misschien heb je je kinderen wel geleerd om eerst even tot tien te tellen als ze voelen dat ze boos worden. Een heel goed advies, ook om zelf te gebruiken! Probeer je ergernis en woede in te houden en vraag je af: wordt de situatie er beter van als ik nu boos word? Meestal is dat niet zo. Je kunt ook even weglopen, een paar keer diep ademhalen en dan weer terugkomen.

Kies je momenten

Soms lijk je aan één stuk door politieagent te moeten spelen. ‘Hou eens op!’, ‘Stop daarmee!’, ‘Niet doen!’. Dat maakt de sfeer in huis niet beter. Neem jezelf daarom voor om je kind wat meer z’n gang te laten gaan en alleen in te grijpen als dat écht nodig is. Bijvoorbeeld omdat er anders een gevaarlijke situatie ontstaat.

Zorg voor jezelf

Je kunt pas goed voor je kinderen zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Plan dus tijd in om leuke dingen te doen en te ontspannen. Ben je veel (alleen) met de kinderen thuis, probeer dan bijvoorbeeld elke dag even een stuk in je eentje te gaan wandelen. Als je goed in je vel zit en voldoende tijd hebt om op te laden, ben je een leukere ouder voor je kind.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Levensvragen van ouders en kinderen

Zo doe ik dat - Praten over seks met je puber

Fysiek fit - Bijna 1 op de 6 kinderen speelt nooit buiten