Header background

It’s all in the family

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Familie is voor veel mensen heel belangrijk, een bron van liefde, steun, plezier en ontspanning. Met je familie deel je je verleden, je kent elkaar al jaren en daardoor vaak goed. Je herkent jezelf in de ander en je neemt dingen van elkaar over. Grote kans dat jij ook wel eens zegt: “Ik lijk mijn moeder/vader wel!”. Die inzichten kunnen je veel over jezelf leren en hebben invloed op hoe je je leven leidt.  Toch is het niet altijd makkelijk om de relaties met je familie goed te houden. In dit blog geven we je tips. 

 

Accepteer en respecteer elkaar

Iedereen is anders, ook in een familie. Iedereen ervaart gebeurtenissen anders en gaat op zijn eigen manier ermee om. En dat is allemaal goed. Het is belangrijk dat te accepteren, ook bij je familie. Door het anders zijn van de ander te accepteren én te respecteren, weet je wat je aan elkaar hebt, wat ieders sterke punten zijn en wat je wel of niet van de ander kunt verwachten.

Maak tijd voor elkaar

Elke relatie vraagt om tijd en aandacht, ook met je familie. Breng tijd met elkaar door en heb oprechte aandacht voor elkaar. Het is zo makkelijk om je familie als vanzelfsprekend te zien, ze voor lief te nemen. Maar misschien komt er een moment dat iemand er niet meer is, en dan koester je de momenten die je samen hebt doorgebracht.

 

Praat en wees eerlijk

Praat met elkaar als de relatie even niet soepel loopt, ben eerlijk. Hou hierbij een nieuwsgierige houding: probeer erachter te komen wat er echt speelt bij de ander, het zal je begrip van hem of haar vergroten. Doe geen aannames, maar ga open het gesprek aan.

Focus op het positieve

Vaak wordt gezegd: ‘In elke familie is er wel wat!’. En dat is natuurlijk ook zo. Maar hoe meer je focust op de negatieve aspecten, hoe minder je de rest ziet. Dus probeer je te focussen op de sterke kanten van je familieleden. Wat waardeer je, waar word je blij van, waarin zijn jullie als familie uniek? Het zal dan makkelijker zijn om met de minder positieve kanten om te gaan.

 

Kies je eigen pad

Het kan zijn dat je erachter komt dat jij en je familie anders naar bepaalde dingen kijken of andere doelen hebben het leven. Of dat je familie je belemmert in je eigen ontwikkeling. Bewandel dan je eigen pad, offer jezelf niet op voor anderen. Communiceer hierover. Leg uit dat jij je leven op jouw manier leeft en dat dit geen invloed heeft op wat de ander voor jou betekent. 

Familierelaties heb je vaak je hele leven. Door erin te blijven investeren, kunnen die relaties je leven echt verrijken!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Dit doet je huisdier voor jou

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, dan weet je dat zo’n maatje heel veel vreugde en gezelligheid brengt. Maar wist je dat er nog veel meer positieve gevolgen zijn? Dit zegt de wetenschap erover.

Hulp vragen is een teken van kracht