Header background

Naast Kijkwijzer is er nu ook een Gamewijzer

Katinka Schippers

16 mei 2024

leestijd 5 minuten

Roblox, Fortnite, Brawl Stars en Among us zijn namen die je, als je kinderen hebt, ongetwijfeld weleens aan de keukentafel hoort. Het zijn razend populaire games die door veel kinderen worden gespeeld. Om ouders meer kennis te geven over de spellen heeft Kijkwijzer de Gamewijzer gelanceerd.

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), de organisatie achter Kijkwijzer, heeft deze week de Gamewijzer gelanceerd. Een praktische website die ouders en opvoeders informatie en tips geeft over hoe ze om kunnen gaan met games en hun gamende kinderen. De Gamewijzer biedt gedetailleerde informatie over games die op dit moment populair zijn bij kinderen.
De website Gamewijzer bevat informatie over populaire games.
ScreenshotGamewijzer

Alles op één plek

Op de Gamewijzer vind je alle relevante informatie op één plek, waardoor je precies te weten kunt komen wat er speelt. Dat is handig, want zelf heb je de spellen misschien niet in huis, maar vriendjes en vriendinnetjes uit de klas mogelijk wel. Zo kun je op basis van de informatie het gesprek met je kind erover aanknopen. Of een gesprek met de ouders van andere kinderen als je het er niet mee eens bent dat je kind bij een speeldate in aanraking komt met de games.

De gids omvat beschrijvingen van de games. Daarnaast wordt per game, net zoals bij de Kijkwijzer, vermeld wat het leeftijdsadvies. Of kinderen er geld kunnen uitgeven en of ze makkelijk in contact kunnen komen met vreemden. In de Gamewijzer vind je ook tips voor het maken van afspraken over schermtijd, een gamewoordenboek (met een toelichting op belangrijke termen uit de gamewereld) en handleidingen voor het instellen van ouderlijk toezicht.

5 tips voor veilig (en leuk) online gamen 

  1. Check het PEGI (PEGI is een soort Kijkwijzer voor games. Je vindt PEGI op verpakkingen van games. De PEGI pictogrammen vertellen je wat er in een game zit en wat het leeftijdsadvies is) logo en kies een spel dat bij de leeftijd van je kind past.
  2. Let er op met wie je kind speelt. Laat je kinderen vooral spelen met mensen die ze in het echt kennen.
  3. Verzin een game naam. Geef nooit je echte naam, foto of adres door.
  4. Laat je kind samenwerken en andere spelers helpen. Door bijvoorbeeld vriendjes of vriendinnetjes te laten helpen die het spel nog niet zo goed kunnen.
  5. Laat je kind spelers die gemeen doen rapporteren aan de makers van de game.
Op de website Gamewijzer staat uitgelegd hoe PEGI werkt
ScreenshotGamewijzer

Ondersteuning van opvoeders

‘Uit onderzoeken blijkt telkens dat ouders en opvoeders graag voorlichting krijgen over games. Met de introductie van de Gamewijzer willen we voorzien in die behoefte’, aldus Tiffany van Stormbroek, directeur-bestuurder van het NICAM. ‘Door onze jarenlange ervaring met Kijkwijzer, weten we hoe belangrijk goede voorlichting is.’

Hobby of verslaving?

‘Ik zie vaak dat vooral ouders de voordelen van gamen vergeten of niet zien, en dat is jammer’, vertelt Hein Hendriks, preventiemedewerker bij Vincent van Gogh. Hij begeleidt vooral jongeren tussen de 12 en 25 jaar op het gebied van gamen. In een interview met Christel Vondermans vertelt hij hier meer over en legt hij uit wanneer gamen een hobby is en wanneer het een verslaving is.

Kinderen gamen voor ouders is er nu een Gamewijzer
FotoThe painted square | Pexels

Gezond beeldschermgebruik

Mediagebruik van kinderen is hoe dan ook iets om in te investeren. Voorkomen is onmogelijk, maar je kunt met je kind hele goede afspraken maken over schermgebruik en de hoeveelheid tijd die ze daar aan besteden. Zowel contentcreator Katinka als marketeer Marieke van GZ-Plein werden in november tijdens een ouderavond op school bijgepraat over mediawijsheid bij kinderen. In een blog op GZ-Pein delen ze met jou de belangrijkste lessen die ze leerden. In het blog vind je nog eens 10 tips voor gezond beeldschermgebruik.

Influencer van je kind

Aangezien jij als ouder dé influencer van je kind bent, is het ook goed om je bewust te worden van je eigen mediagebruik. En wat zijn eigenlijk de effecten van intensief telefoongebruik op je brein? Ook daar schreven we een artikel over met tips van onze GZ-Plein redactie om het evenwicht te vinden tussen het gebruik van je telefoon en ontspanning voor je brein.  

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: mediagebruik van kinderen, hoe ga je daar als ouder mee om?

Als ouder ben jij de belangrijkste influencer van je kind. Je kind kopieert al jouw gedrag. Dus ook je gebruik van schermen en media. Met deze tips weet je hoe je daar als ouder mee om kunt gaan.

Uitgezocht - Gamen: hobby of verslaving?

Als gamen uit de hand loopt

Gamen is leuk, ontspannend en soms zelfs leerzaam. Maar als je niet meer zonder kunt, dagen en nachten ongemerkt voorbijgaan en het gamen problematisch wordt, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Game over?