Header background

Orde in je huis, orde in je hoofd

Susanne Vlek

08 juni 2023

leestijd 3 minuten

Opruimen om meer rust te ervaren

In ieder huis is het wel eens een rommel. Als je werk en een gezin moet combineren met je huishouden, schiet dat laatste er snel bij in. Dat is niks om je voor te schamen. Maar soms wordt de rotzooi om je heen té groot. En die chaos om je heen kan leiden tot chaos in je hoofd. Wij delen tips om te beginnen met het creëren van rust!

Stop met uitstellen

Als de rotzooi te groot wordt en je niet weet waar je moet beginnen, kan dat je verlammen. Het lijkt te veel. Er niet aan beginnen lijkt dan de makkelijkste optie. Maar je begrijpt: dit helpt je uiteindelijk niet verder. 

De tip is dan ook: begin gewoon ergens. Het maakt niet uit waarmee. Iets doen is altijd beter dan niets doen. Het kan helpen om deze volgorde aan te houden:

 

  1. Verzamel dingen die weg moeten: afval, spullen die kapot zijn of die die naar de kringloop moeten. Maak twee dozen: één voor ‘weggooien/recyclen’ en één voor ‘kringloop’. 
  2. Zet spullen terug op de plek waar ze horen. Kleding in de kast of de wasmand, boeken in de boekenkast, etc. 
  3. Verzamel spullen die nog geen vaste plek hebben, om later te organiseren.

 

Begin klein

Van jezelf verwachten dat je in één dag het hele huis opruimt, is teveel gevraagd. Het is logisch dat dat als een onhaalbare taak voelt, want dat is het ook. Begin daarom klein. Doe niet meteen de afwas van de hele week, maar alleen van die ochtend. Of neem elke keer oud papier mee naar de schuur als je daar voor iets anders heen loopt.

Kaizen

Wat? Kaizen, zo heet de techniek van belachelijk kleine stapjes zetten. Hierdoor blijf je constant bezig. De kleine stapjes zijn makkelijk te zetten en vormen samen een groot resultaat. Als je vast zit in het opruimen, bedenk dan een hele kleine stap om te gaan zetten. Verzamel bijvoorbeeld alle oude kranten. Of leeg de prullenbakken. En hoppa, je bent weer aan het opruimen!

Beloning

Beloon jezelf als je weer een stap gezet hebt, een doel bereikt. Plan een filmavondje, of koop een lekkere reep chocolade.

Alle hens aan dek!

Als je met anderen woont, laat hen dan ook meehelpen. Je bent niet de enige die in het huis leeft en het vies of rommelig maakt. Laat iedereen zijn eigen ruimte doen en verdeel de gemeenschappelijke ruimtes. 

Verborgen rommel

Als je lekker op dreef bent, ga dan ook de verborgen rommelplekken niet uit de weg. De rommella, de zolder of de schuur. Verplaats geen rommel naar deze plekken, maar neem ze mee in het opruimen. Dan heb je een écht opgeruimd huis!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Wat is - mentale veerkracht?